Nigel met Burgemeester Uitdehaag van Texel (l) en Burgemeester Schuiling van Den Helder (r).
Nigel met Burgemeester Uitdehaag van Texel (l) en Burgemeester Schuiling van Den Helder (r). Foto: Jurgen van den Bos

"Ga helpen en ga niet filmen en lachen"

Nigel Tervoort uit Den Burg was deze week volop in het nieuws. Hij redde het leven van een man door snel in actie te komen. Hij werd zelfs in het zonnetje gezet door de burgemeesters van Den Helder en Texel. Hij ziet zichzelf niet als een held.

"Sommige mensen zeggen zelfs dat ze blij voor me zijn dat ik nu een held word genoemd. Maar ik ben geen held. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Waar anderen bleven stilstaan, een beetje stonden te lachen of zelfs stonden te filmen, ben ik gaan reanimeren. Ik hoop dat daar aandacht voor komt. Dat mensen wat doen in plaats van te blijven kijken."

Nigel (17) fietst 9 november naar de sporthal in Den Helder om te gymmen. Een paar honderd meter voor hem fietst een ouder echtpaar. Plotseling valt de man van de fiets en blijft liggen. Als Nigel ter plaatse is, staan er al enige mensen omheen.

"De vrouw was in paniek. Niemand deed iets, niet eens de vrouw geruststellen. Ik ben direct aan de slag gegaan. Ik doe de opleiding Leisure & Hospitality-management en daar krijgen we ook EHBO. Gelukkig maar. Ik heb hem gecontroleerd op z'n ademhaling en die had hij toen helaas niet. Toen heb ik een ambulance laten bellen en ben ik borstcompressie en beademing gaan uitvoeren. Ook al wist ik niet precies hoe ik het moest doen, deed ik het misschien fout, ik deed tenminste wat. Toen ben ik op de automatische piloot verder gegaan en heb geprobeerd zijn hart zuurstof te geven tot de ambulance kwam. Ik ben met de vrouw mee naar het Noordwestziekenhuis gegaan en heb geprobeerd haar gerust te stellen."

In het ziekenhuis ligt de man aan de beademing en leeft op dat moment niet. In onzekerheid vertrekt Nigel dus weer naar school. Onderweg krijgt Nigel een verlossend telefoontje van het ambulancepersoneel: de man ademt weer. "Ze zeiden dat ik het geweldig heb gedaan en dat hij leeft dankzij mijn optreden", vertelt hij deze week op de redactie. Hoe het nu precies met de man is, weet hij niet. Hij heeft geen naam gevraagd. "Ook van de vrouw niet, het is geen moment om even rustig kennis te maken of zo. En van het ziekenhuis krijg je met de huidige privacywetgeving natuurlijk ook geen gegevens."

Hoewel hij zichzelf geen held vindt, werd hij deze week toch in het zonnetje gezet door burgemeester Uitdehaag van Texel en Koen Schuiling van Den Helder. "Ik kreeg taart en bloemen. Het gesprek was nuttig. Ik kreeg complimenten en ze waren trots. Maar ik heb hen ook verteld dat ik hoop dat er nog meer aandacht komt voor het onderwerp. Dat mensen niet moeten toekijken, maar echt iets moeten doen. Een EHBO-cursus is hartstikke nuttig. Ik ben blij dat ik EHBO op school heb gehad. Want daar stonden duidelijk mensen die niet wisten wat ze moesten doen. Ze hadden toch op z'n minst kunnen proberen om die vrouw gerust te stellen. Daar heb je geen cursus voor nodig."

Sinds het incident krijgt hij veel complimenten. "Natuurlijk is het leuk dat mensen trost zijn op je daden, maar ik heb geen moment getwijfeld om in actie te komen. Je doet op zo'n moment wat je kan. Ik zou wel graag willen weten hoe het nu met de man is. Wie weet helpt het verhaal in de krant om in contact te komen.