"Nog altijd in gesprek met Connexxion"

Het college is doorlopend in gesprek met Connexxion in de zoektocht naar een oplossing voor het busvervoer in Den Burg. Dat laat wethouder Edo Kooiman desgevraagd weten. Ook het college ziet graag een vaste lijn door Den Burg rijden, maar Connexxion geeft aan dat er met het oog op een goede aansluiting op de boot geen ruimte is om Den Burg-oost op te nemen in de route.

Connexxion stelt in een brief aan de gemeente: "kijkend naar lijn 28 zien we een goede bezetting en een betrouwbare aansluiting op de afvaarten van TESO. De rijtijd is wat ruim, maar daarmee borgen we die goede aansluiting op de boot. De rijtijd is echter niet zo ruim dat het mogelijk is om via Den Burg Oost te rijden. We hebben nu ongeveer 8 minuten 'over', wat onvoldoende is om Den Burg Oost in de route mee te nemen. Daarbij verkleint iedere minuut die we aan een extra routedeel besteden de betrouwbaarheid van de aansluiting op de boot. Overigens zien wij dat reizigers uit Den Burg Oost lopend of met de fiets naar bushalte Elemert komen, om daar op lijn 28 te stappen. Dit neemt niet weg dat inwoners van Den Burg Oost ook gebruik kunnen maken van de kleine Texelhopper, die gelukkig dus steeds betrouwbaarder wordt."

De redactie vroeg het college hoe het zat met de halte bij de Elemert en hoe het zit met het scenario dat Den Burg straks blijft zitten met slechts één halte en dan ook nog aan de Emmalaan. "Er wordt gekeken naar alle opties. Wij willen graag de haltes terug in Den Burg, maar dan moet tijd elders gewonnen worden. Zonder op details in te gaan, is die winst te halen in De Koog", stelt Edo Kooiman. Volgens de wethouder wordt er - met name in de zomer - veel tijd verloren bij de halte aan de Elemert. "Je zou dus kunnen kijken of de bus eerder af kan buigen en hierdoor niet meer door het hele dorp hoeft." De wethouder wilde niet aangeven of dit betekent dat er plannen zijn om de bus via de Epelaan te laten rijden. Feit is dat de Brink na de herinrichting van Planet De Koog geen optie meer is. "Ik ga hier nu niet te diep op de oplossing in. Daar moet eerst in het college over gesproken worden en daarna is het ook nog aan de raad. Dan moet je nog hopen dat Connexxion mee wil werken." Volgens Kooiman zijn er meerdere opties, waarbij ook een zomer- en winterrooster een mogelijkheid is. Dit met de drukke periode in De Koog in de zomer.

De provincie geeft aan de boel nauwlettend in de gaten te houden: "Gelijktijdig hebben wij Connexxion aangekondigd dat wij - zoals te doen gebruikelijk - uitvoering zullen geven aan de gestelde boetenormeringen die voor de Texelhopper gelden op basis van onze subsidiebeschikking (onderdeel van de bestekeisen) aan Connexxion. Wij zijn voornemens om de geheven boetebedragen volledig in te zetten ten bate van de reizigers op Texel."

Meer op pagina 8.