Pieter Kikkert (1775-1855) schreef een verslag over zijn wandeling over Texel.
Pieter Kikkert (1775-1855) schreef een verslag over zijn wandeling over Texel. Foto: Collectie Lodewijk Dros

Verslag wandeling op Texel in 1791 duikt op

Een wandeling over Texel die Pieter Kikkert (1775-1855) in 1791 maakt wordt beschreven in een boekje waar Lodewijk Dros momenteel aan werkt. Hij is op zoek naar informatie over het geslacht Kikkert, Eierland en de toenmalige Kattenpolder.

Over het boekje dat hij volgend jaar wil uitgeven schrijft Lodewijk Dros: "Soms heb je geluk: een jaar geleden kreeg ik een manuscript toegespeeld met daarin een wandeling op Texel. Ik ontdekte dat het de oudste wandeling van Texel is, en misschien wel van Nederland. (Schilder Pieter van Cuyck was eerder op Texel, maar hij liet zich rijden.)

In de zomer van 1791 zeilde de Leidse Pieter Kikkert voor familiebezoek naar Texel, zijn vader was er geboren. Hij logeerde in Den Burg, in de dagen van Aagje Luijtsen, getrouwd met haar 'Kikkertje Lief' Harmanus Kikkert.

Pieter ging een hele dag aan de wandel. Eerst naar het Eierlandse Huis (dat de Kikkerts als kastelein en strandvonder pachtten), toen terug, langs de Walenburger- en Noorderdijk achter Oost om, en via Oudeschild richting Den Hoorn. Hij liep door wat toen de Kattenpolder heette, nu Prins Hendrikpolder. In die polder verdrinkt hij bijna, de dijken zijn kapot, de vloed overvalt hem.

In het afgelopen jaar heb ik uitgezocht wie Pieter Kikkert was. En veel ontdekt. Zo was hij lid van een geheim genootschap, werd hij een beroemd etser (zijn werk zit in de collectie van het Rijksmuseum) en betekende veel voor de visserij in Vlaardingen, waar hij lang woonde.

Bovendien ploos hij, samen met zijn Texelse ooms en tante, de Kikkertstamboom uit. Daarbij gingen ze soepel om met de feiten, zoekend naar bewijs dat ze blauw bloed hadden (afstammelingen van de Graaf van Egmond) en dat ze recht hadden op het 'Semeinsprivilege'. De eerste Texelse Kikkert (Albert, hij ligt in de hervormde kerk van Den Burg begraven onder een prachtige zerk) was getrouwd met een meisje Semein. Die familie had van Willem van Oranje het 'eeuwig' recht gekregen op goede overheidsbanen. Positieve discriminatie, heet dat nu. Ik heb gehoord dat bij sommige gezinnen-Kikkert een gedicht over de Graaf van Egmond en de Semeinen op de schouw stond. Maar bij wie?

In een boekje dat ik volgend jaar wil uitgeven, komt de wandeling over Texel te staan. Maar ook het levensverhaal van enkele Kikkerts, zo tussen 1760 en 1860. De meeste boeken erover heb ik gelezen, maar wie kan me meer vertellen over Eierland en de Kattenpolder? En wie heeft er op zolder nog spullen van en over de Kikkerts op Texel en (ver) daarbuiten?

Pieter Kikkert schrijft dat hij tijdens zijn wandeling tekeningen heeft gemaakt, voor Arie Kikkert op Eierland, vermoed ik, en voor pachter Hassing in de Kattenpolder. Het zou prachtig zijn als die schetsen op zouden duiken. Weet iemand waar ze zijn?

Voor de twee meest bruikbare reacties stel ik volgend jaar een gratis boek beschikbaar!"

Reacties via email Lodewijk.dros@gmail.com of tel. 06-12353125