Broers en zussen Wim, Lia en Laura Prins en scriba Piet Plug (rechts) met de tekeningen.
Broers en zussen Wim, Lia en Laura Prins en scriba Piet Plug (rechts) met de tekeningen. Foto: Gerard Timmerman

"Tekeningen horen de kerk toe"

Het kerkje van Den Hoorn was een bron van inspiratie voor tekenaar en schilder Wim Prins uit Utrecht. Na zijn overlijden besloten zijn kinderen de tekeningen aan de kerk te schenken.

"Van jongs af aan brachten wij de zomervakanties in Den Hoorn door. In de jaren zestig bij onze oma, mevrouw Schrier op Klif, tegenover Hans en Arie Lap, onze tante en oom. En vanaf de jaren zeventig op de Kerkstraat. We hadden een fantastische jeugd en de liefde voor dit stukje Texel werd mede vormgegeven door het karakteristieke kerkje met haar intieme begraafplaats. De begraafplaats waar deze eerdergenoemde familieleden hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Het kerkje was niet alleen voor ons als kinderen een baken om na ravotten in het bos, strand, duinen op huis aan te gaan. Het kerkje was voor onze vader een bron van inspiratie om zijn teken- en schildertalenten uit te oefenen. Ideeën in overvloed. Schetsend in de sloot, in de buurt van een tuunwal, midden in het weiland, op de meest uiteenlopende plaatsen bracht pa uren door. Met als resultaat meerdere schilderijen van onder andere het kerkje, die hun weg gevonden hebben naar familieleden en vrienden." Zijn werk kenmerkt zich met name door de gedetailleerde uitvoering.

Ook maakte hij twaalf detailtekeningen van het Hoornder kerkje en de omgeving. Prominent opgesierd met een plant, die zeer nauwgezet is uitgewerkt. Sommigen noemen dat onkruid, maar het groeide allemaal rond Den Hoorn.

Wim Prins wilde van deze twaalf tekeningen een (verjaardags-)kalender maken, deze te koop aanbieden en de opbrengst aan de kerk te schenken. "Maar door zijn veel te vroeg overlijden is die wens niet in vervulling gegaan. De tekeningen hebben al die jaren bij onze moeder in huis op de Kerkstraat gehangen. Na haar overleden, vorige maand, wisten wij het zeker: Deze twaalf tekeningen horen bij elkaar te blijven en behoren de kerk toe."

Woensdag overhandigde de broers en zussen Wim, Lia en Laura tijdens een bijeenkomst in De Hoekstseen de tekeningen van hun vader aan Piet Plug, scriba van de kerkgemeenschap Den Hoorn, De Waal en De Koog. Koster Chris Peters beloofde dat de tekeningen een passende plek krijgen in het Hoornder kerkje.