Landbouw in bestuur van Nationaal Park

Landbouworganisatie LTO afdeling Texel neemt zitting in het bestuur van Nationaal Park Duinen van Texel. Met grote meerderheid stemden de leden daarmee maandagavond in.

Het bestuur bestaat tot dusver uit vertegenwoordigers van de gemeente, de provincie, TOP, SBB, natuurbeschermingsorganisaties, IVN en Ecomare. Met mr. Jan van de Venis als onafhankelijk voorzitter. Het bestuur besluit niet zelf over het gebied, maar brengt advies uit. Onder meer aan gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer.

De komst van de landbouw binnen het bestuur verliep niet geruisloos. Onder boeren bestaat de nodige scepsis over het NP. Toen de voorzitter vorig jaar in deze krant de mogelijkheid ventileerde om het NP over heel Texel uit te rollen, leidde dat tot de nodige commotie, met name in landbouwkringen. De toetreding tot het bestuur betekent niet dat de boeren nu "om" zijn. "Wij zijn er tegen dat heel Texel nationaal park wordt", benadrukte LTO-voorzitter Arnold Langeveld."

LTO wordt in dat standpunt gesteund door TOP. Michel Gregoire: "Het NP is een adviesorgaan, niet meer en niet minder. Het is van belang dat de adviezen zo goed mogelijk zijn. Daarvoor is het van belang dat er binnen het bestuur balans is. Er zitten veel mensen in vanuit de natuur, voor het evenwicht zijn wij er bij gekomen. Boeren zijn de belangrijkste rentmeesters van het landschap. Straks kun je meepraten, in plaats dat er over je wordt gepraat. Maar je geeft niets van je onafhankelijkheid weg."