Annette Barhorst krijgt de Zilveren Speld voor haar bestuurlijke inzet voor LTO.
Annette Barhorst krijgt de Zilveren Speld voor haar bestuurlijke inzet voor LTO. Foto: Gerard Timmerman

Zilveren Speld voor duizendpoot, geweten en werkpaard van LTO

Niet op de voorgrond, maar achter de schermen een duizendpoot die het bestuur aan de uitgezette lijn hield. Die haar mening laat horen, eerlijk is en geldt als "geweten" binnen de organisatie. Scherp als een mes, communicatief en een werkpaard dat met twee benen op de grond staat.

Complimenten aan het adres van Annette Barhorst maandagavond bij haar afscheid als secretaris/penningmeester van landbouworganisatie LTO Texel. Acht jaar zat ze in het bestuur. Ze stak onder meer veel tijd in de toekomstvisie van de Texelse landbouw, verwoord in het rapport "Nu verbinden is de toekomst van morgen", waarvoor ze ook de eindredactie deed. En zag er op toe dat er uitvoering aan werd gegeven.

"Je hebt ons als bestuurder steeds aan de lijn gehouden waar wij als LTO voor staan. Het aantal telefoontjes, apps, etc. zijn niet te tellen. Bizar", prees LTO-voorzitter Arnold Langeveld. Hij sprak ook zijn bewondering uit voor de wijze hoe ze het bestuurswerk combineerde met haar gezin, baan, haar eigen bedrijf (O'de Texel Parfums) en het boerenbedrijf op Oost.

Boerendochter, betrokken bij de agrarische sector. "Een prachtige sector, maar boeren hebben het niet makkelijk. Je wordt voortdurend geconfronteerd met allerlei regels en beperkingen. Het is belangrijk om als sector samen op te trekken. LTO houdt zich bezig met allerlei dingen, op allerlei niveaus bezig. Lokaal, provinciaal, landelijk en Europees zijn we de spreekbuis van de landbouw, zitten we aan tafel en proberen we het beste er uit te slepen. Maar er zijn ook andere partijen. De uitkomst is niet altijd tot ieders tevredenheid, maar bedenk dat het zonder de inbreng van LTO nog een stuk minder was geweest", doet ze een beroep op onderlinge solidariteit. "Ik heb het bestuurswerk altijd met veel plezier gedaan. Ik was vooral secretaris, het penningmeesterschap is veel minder werk. Nu eerst maar even niets, lekker eens de krant lezen of zo, denk ik…" Ze is ook secretaris van LONNT (het door LTO geïnitieerde overleg Landbouw Ondernemers Natuurnetwerk Texel) ben. "Dat doe ik op persoonlijke titel en dat blijf ik doen."

Voor haar inzet speldde Rona Uitentuis, voorzitter van LTO Noord Noord-Holland haar de Zilveren Speld op.

Aftredende bestuursleden zijn ook Albert de Ridder en Klaas Tjepkema. Mariët Roeper neemt binnen het bestuur de taak van secretaris over, Marcel Smit die van penningmeester. Nieuw in het bestuur van LTO werden gekozen Niels Rutten (Flora/Fauna), René van de Star (Melkveehouderij) en David Stark (Akkerbouw).