Paulien Valk draagt het stokje van Lange Juni over aan Cor van Heerwaarden.
Paulien Valk draagt het stokje van Lange Juni over aan Cor van Heerwaarden. Foto: Lange Juni

Wissel bij Lange Juni

"Het is hartverwarmend om te zien met hoeveel (vrijwillige) inzet en enthousiasme de Lange Juni-evenementen zich langzaam maar zeker verspreiden over alle dorpen van Texel."

Lovende woorden van Cor van Heerwaarden, die als nieuwe voorzitter van Lange Juni, cultuurmaand van Texel het stokje overneemt van Paulien Valk. Zij stond aan de basis van dit Texelse cultuurevenement en gaat zich volledig richten op het kunst- en wetenschapsproject Science Encounters Art (SEA).

Lange Juni is een samenwerking van VVV, Artex Kunstenschool Texel, Stichting Texels Museum en Stichting Lange Juni en bundelt voor Cultuurmaand Texel de krachten van alle organisatoren en vrijwilligers van evenementen en culturele activiteiten tussen eind mei en begin juli. "Het begint uit te groeien tot een sterk platform voor alle evenementen en activiteiten van eind mei tot begin juli."

Cultuurnacht

Voorproefje van Lange Juni 2019 is de Cultuurnacht op 9 februari 2019 in De Waal. Het dorp is die nacht het centrum van alle komende culturele activiteiten op Texel. In huiskamers, op straat, in de lokale horeca en in dorpshuis De Wielewaal, van de Langwaal tot aan het eind van het Hogereind, komen op 17 locaties optredens en activiteiten die smaken naar meer. Niet alle namen zijn al bekend, maar de organisatie heeft grootse plannen.

Science Encounters Art

Science Encounters Art (SEA) is een totaal nieuw project dat aansluit bij de tientallen kleinere en grote evenementen tijdens Lange Juni 2019. De wetenschap van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ontmoet kunst tijdens SEA. Wetenschappers van het NIOZ werken samen met professionele kunstenaars aan dynamische kunstwerken verspreid over Texel. Dit initiatief van Paulien Valk, de voormalige voorzitter van Lange Juni, is een spannend en omvangrijk project met indrukwekkende kunstwerken waar ze zich volledig op wil richten.