Anders bekeken

Ssssssssssss……t

Geboren in de Kogerstraat was daar het mooie gezin Coevert, prachtige donkere kindertjes. Gitzwart haar, geweldig, ik dacht: als ik later trouw, wil ik zulke kindertjes. Mijn moeder keek bedenkelijk, dat was wel erg apart gedacht, vond ze.

Een donkere huid, donker haar, een mooi gezicht, een collega trouwde met zo'n mooie man. Op het huwelijk allemaal donkere mensen, ook mooie kleding, gewaden, en prachtige muziek. Ik kon ervan genieten en proefde de heerlijke gerechten. Zij kreeg een mooi zoontje, een plaatje in de wieg. En de gerechten veroverden niet alleen mij, heel Nederland nam het tot zich. Een mooi integratiegebruik. Willen wij graag iets anders proberen? Ja ik denk het wel, tenminste… als we ons veilig en gewaardeerd weten dan lukt dat misschien, eventueel.

Deze week liep ik op het strand met de honden en zag een zeer vreemde hond op Souwtje afspringen. Een curly coated retriever. Hij hield zichtbaar van zwemmen en viel op Souwtje, blond en langharig. Ze doken samen in het water.

De liefde was wederzijds. En ooit is er dus een stelletje gekruist, dat kan niet anders. De man was zichtbaar trots. De vrouw een beetje bang ze blies voortdurend op een fluitje. Ik dacht: mens laat lekker gaan, maar moeders klikte hem gauw aan de riem. Souw was het er niet mee eens, ze schudde zich eens flink uit naast de keurige dame, dat maakte het er niet beter op, ze blafte, waarop ik zei: "Ssst, kom."

Op deze aarde geen hond die niet gemengd is

Wat is er in ons dat we terugdeinzen van vermenging met elkaar? Heel eenvoudig. Op het moment dat we bang zijn voor het vreemde, negatief denken en elkaar zwart maken, dan gaat bij de ander ook de hakken in het zand. Het verleden geeft geen garantie voor resultaten in de toekomst, integendeel.

Deze week een rechtszaak om te beslissen of over zwarte pieten bij het kinderfeest. De demonstraties, wegblokkades, spandoeken, actiegroepen, twitteridioterie, ja zelfs doodsbedreigingen hebben tot de grootst mogelijke polarisatie geleid .

Het is mij om het even, al is Piet spierwit en heeft hij blonde manen of zwart met krulhaar, maar speel het Sinterklaasfeest, geef elkaar complimenten, zing liedjes, waardeer elkaar, schrijf gedichten, bak pepernoten en knutsel surprises, maar vermijdt dat zwart maken alsjeblieft.

Distantieer je van mensen die niet willen vermengen, bijt op je tong, zeg sssst, en bedenk dat op deze aarde geen hond rondloopt die niet gemengd is.

Jozien