Zienswijze ander bestemming Witteweg ongegrond verklaard

Burgemeester en wethouders hebben een zienswijze tegen het wijzigen van de bestemming aan de Witteweg 17-19 bij Den Hoorn ongegrond verklaard.

Bedoeling is dat de bestemming wordt gewijzigd van 'Agrarisch – Binnenduinrand' naar 'Wonen'. Alle bedrijfsbebouwing wordt gesloopt en daarvoor in de plaats wordt op basis van de Ruimte voor Ruimteregeling een woning op het perceel geplaatst.

Volgens de bezwaarmakers bestaat het risico dat de agrarische activiteiten eventueel worden verplaatst naar een naburig erf waarop een veldschuur staat. Op die manier blijven volgens de bezwaarmakers mogelijkheden bestaan voor agrarische bedrijvigheid. Het college heeft die zienswijze ongegrond verklaard.

Volgens burgemeester en wethouders wordt met het toepassen van de Ruimte voor Ruimteregeling gestreefd naar minder bebouwing in het buitengebied. "Met het toepassen van deze regeling wordt er ruim 1200 vierkante meter bedrijfsbebouwing gesloopt op de locatie aan de Witteweg 17-19. Als met het toepassen van de Ruimte voor Ruimteregeling het bestemmingsvlak en bouwvlak wordt verplaatst dan ontstaan er op een andere locatie weer nieuwe bouwmogelijkheden. Dat past niet in het streven naar ontstening in het buitengebied."

In de voorwaarden staat volgens het college dat toepassen van de Ruimte voor Ruimteregeling niet mag leiden tot een beperking van de ontwikkelingsmogelijkheid van de omringende (agrarische) bedrijven. "En dat is hier ook niet aan de orde. De dichtstbijzijnde agrarische activiteit vindt plaats in een agrarische veldschuur die op ruim 180 meter afstand van het perceel Witteweg 17-19 staat."

De indieners van de zienswijze hebben volgens het college zelf een verzoek ingediend voor een verdere agrarische ontwikkeling op een perceel. Dat verzoek staat volgens burgemeester en wethouders los van deze procedure en wordt ook als een apart verzoek behandeld. Het ontwerp-wijzigingsbesluit voor de Witteweg 17-19 is nu vastgesteld en wordt opnieuw ter inzage gelegd. Er staat dan beroep open bij de Raad van State.