Afbeelding
Foto: Ed Witte

Historie

Coalitiepartijen die dwars tegen hun eigen wethouders ingaan en een kostenverhoging van een paar miljoen. Je zag het dinsdagavond gebeuren toen de raad met een krappe meerderheid van 8 tegen 7 besloot voor ruim negen miljoen een compleet nieuw, losstaand Onderwijscentrum te bouwen.

Bijzonder om te zien? Ja en nee! Het is op Texel bijvoorbeeld niet bepaald uniek dat coalitiepartijen dwars tegen de eigen wethouders ingaan. Tekenend voorbeeld was de raadsperiode 2002-2006 waarin het college van Texels Belang, CDA en VVD het bij grote beslissingen meermalen zonder de steun van TB en de VVD moest stellen. Het CDA steunde in die tijd het eigen college vrijwel onvoorwaardelijk, veelal geholpen door de oppositie. Het was bijzonder om vanaf de zijlijn te zien gebeuren.

De keuze voor volledige nieuwbouw van het Onderwijscentrum in plaats van deels huisvesting in de OSG (en dus verbouw) deed ook terugdenken aan een roemruchte raadsvergadering van dinsdag 14 november 2006. Daar werd destijds met een briljante manier van rekenen de nieuwbouw van het huidige gemeentehuis alsnog mogelijk gemaakt. Op tafel lag een voorstel om vijf miljoen euro uit te trekken voor verbouw van het raadhuis op de Groeneplaats. Door de perikelen met Landsbanki in IJsland was er niet voldoende geld voor nieuwbouw.

Maar toen kwam de rekenmethode. De verbouw zou in twintig jaar moeten zijn afgeschreven en daarvoor stond een jaarlast van €439.000,- op papier. Voor nieuwbouw geldt een afschrijvingstermijn van veertig jaar, dus er werd berekend hoeveel geld er zou zijn als die jaarlast van twintig naar veertig jaar zou worden opgerekt. Dat was €7.790.000,- en op basis van dat bedrag besloot de raad (met 8 tegen 7) alsnog voor een nieuw gemeentehuis te kiezen.

Kortom, je zag het verleden zich dinsdagavond in de raad herhalen. Financieel kan het allemaal (de begroting is sluitend) en je doet het voor de toekomstige generatie, al kan de toekomstige generatie op deze manier met een beetje pech nog wel een paar financiële erfenissen voor de kiezen krijgen...

Jeroen van Hattum