Wat ik zeggen wou

Ontslag van een

kapitein

In de TC van dinsdag 13 november jl. lezen we dat de kapitein van de Pelagia, een schip voor maritiem onderzoek, tijdens een expeditie bij de viering van Oud en Nieuw aan boord zekere hoeveelheid alcoholische drank heeft genuttigd. Dat en de gezelligheid van allerlei opvarende maritieme biologen rondom hem maakte deze vroege vijftiger iets losser dan gewoonlijk.

Zo kwam het dat hij een jonge vrouwelijke onderzoeker die avond nogal enthousiast vastpakte en zoende, wellicht om haar een bijzonder goed nieuwjaar te wensen. Zij vond dit gebaar te ver gaan, ze was er in het geheel niet van gediend. Daarom deed ze aangifte van grensoverschrijdende gedrag.

De leiding van het NIOZ, van deze zaak verwittigd, gaf de kapitein geen berisping of ernstige waarschuwing, maar ontsloeg deze pardoes. Onverantwoord drinkgedrag en seksuele intimidatie. Toe maar. Een schandalige beslissing van de NIOZ-leiding die daarop door een even schandalig vonnis van de kantonrechter werd bekrachtigd. Bij het lezen van het artikel hierover dreef een puriteinse strontgeur mijn neus binnen en die wilde maar niet verflauwen. De ontslagen kapitein kan misschien nog in beroep gaan. Ik weet een goede en gisse advocaat voor hem, woonachtig in Den Burg en gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Nico Dros

Amsterdam