Nel Bertrand uit Den Hoorn breidt een zijden kous, precies zo een uit het Palmhoutwrak.
Nel Bertrand uit Den Hoorn breidt een zijden kous, precies zo een uit het Palmhoutwrak. Foto: Gerard Timmerman

Nel breidt kous uit Palmhoutwrak

"Ik dacht: waar ben ik aan begonnen. Maar ik geef me niet zomaar gewonnen." Nel Bertrand uit Den Hoorn is al driekwart jaar aan het breien aan een kous. Geen gewone, een reconstructies van een zijden kousen uit de zeventiende eeuw die in 2014 in het Palmhoutwrak is gevonden.

Een indrukwekkend monnikenwerk, dat met ragdun garen (ongegomd zijde) en naalden van minder dan een millimeter dik moet worden uitgevoerd. Een enorm gepriegel, dat het met het blote oog amper is te zien. Minutieus werk. "Zo'n tachtig steken op elke tien centimeter." De kous, eigenlijk meer een majot, wordt zestig centimeter lang, dus reken maar uit. Ze verwerkt er, conform de opgedoken sok allerlei motieven in, zoals de palmtak. "Ik heb er een speciale leesbril voor." Gesponsord door de plaatselijke opticien.

165 uur heeft Nel inmiddels aan de sok gebreid. En het eind is er nog niet. Ze werkt momenteel aan de hiel, nu de voet nog. Nog even doorbreien dus. "Ik hoop dat ik hem tegen de feestdagen af heb." Nel is één van de veertig breisters, voor zover bekend de enige Texelaar, die zich niet lieten afschrikken door de tijdrovende constructie van meerdere kousen die zijn opgedoken.

Met als resultaat straks niet alleen fraaie en bijzondere kousen, maar ook van wetenschappelijke waarde. Chrystel Brandenburgh, onderzoeker bij het Textile Research Centre, is enthousiast over het verloop van het project. Nel is in goed gezelschap, breisters uit Nederland, maar ook uit Engeland en Hongarije. Eén man, uit Duitsland.

Het project begon op 26 januari met een workshop bij Museum Kaap Skil. Er wordt met een paar variabelen gewerkt, om de onderzoekers zoveel mogelijk inzicht te verschaffen in hoe zulke kousen vroeger werden gemaakt.

Conservator Alec Ewing van Museum Kaap Skil is onder de indruk van de resultaten: "Dit is echt een monsterklus en ze zien er fantastisch uit. Ik ben ontzettend benieuwd wat de onderzoekers door dit project allemaal te weten komen." Op termijn zullen de kousen ook in Museum Kaap Skil te zien zijn. Nel: "Dat zou leuk zijn."