Tweede Kamer steunt OSG met motie

De Tweede Kamer heeft steun gegeven aan de OSG in Den Burg in de kwestie dat de scholengemeenschap over een paar jaar drie ton aan rijksbijdrage dreigt kwijt te raken.

De Kamer heeft begin deze maand een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen een oplossing te zoeken voor scholen die in de problemen dreigen te komen door een nieuwe manier van financieren door het rijk. De OSG wordt niet met name genoemd in de motie, maar hij gaat wel over bedreigde scholen als de OSG.

De regering moet volgens de Tweede Kamer vóór de zomer van 2019 met een oplossing komen voor scholen die financieel in de knel dreigen te komen. Minister Arie Slob (Onderwijs) is bezig met een nieuwe manier om het geld voor het voortgezet onderwijs te verdelen. Die nieuwe manier pakt echter nadelig uit voor kleine brede schoolgemeenschap in krimpgebieden, vooral als de scholengemeenschap op één plek is gehuisvest. Allemaal dingen die gelden voor de OSG.

De motie werd ingediend door de Kamerleden Michel Rog (CDA), Eppo Bruins (ChristenUnie), Paul van Meenen (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks). De andere politieke partijen in de Tweede Kamer gaven unaniem hun steun aan de oproep aan de regering. Een andere motie van GroenLinks, SP en PvdA dat er een 'krimpcheck' moet komen voor nieuw onderwijsbeleid om scholen in krimpgebieden tegemoet te komen, kreeg ook unanieme steun in de Kamer.

De Tweede Kamer sprak eind vorige maand ook al over de nieuwe manier van financieren en toen werd de OSG meerdere keren bij name genoemd als school die in de problemen dreigt te komen. Het frappante is dat de verandering in de financiering niet bedoeld is als bezuiniging, maar om de financiering van het voortgezet onderwijs eenvoudiger te maken. Frappant is ook dat er een Waddentoets bestaat, zodat het Rijk van tevoren kan controleren in hoeverre de Waddeneilanden als gevolg van hun eilandposities door landelijke wetgeving worden benadeeld, maar dat deze toets op de situatie van de OSG niet is toegepast.