Slock en Balcken in Café Top 100 2018

Café De Slock en café De 12 Balcken in Den Burg zijn als 35ste en 42ste geëindigd in de Café Top 100 van 2018.

De Slock staat voor het eerst in de ranglijst van beste cafés in Nederland, de Balcken heeft er al meermalen ingestaan. Volgens het oordeel van de jury - van het horecavakblad Misset Horeca - is het bij De Slock persoonlijkheid troef. "Dit is nog zo'n écht café. Erg eigen. We zien geen bedrijfskleding bijvoorbeeld, maar dat zou hier ook helemaal niet passen. Dit is een café met een randje, echt zo eentje die past."

Volgens de jury is het welkom in het café van Heino Huizing, Sita Mijwaard en Niels Witte aan de Parkstraat hartelijk en is er veel persoonlijke aandacht. "Als we informeren naar de aanwezige tapbieren kan de medewerker losgaan. Hij beschikt over de juiste kennis en neemt ook echt de tijd om ons te vertellen over al het aanwezige lekkers. Niks automatische piloot, liefde voor het vak en aandacht voor de gast. Goed en prettig." Volgens de jury is het ook mooi om als passant in De Slock aan de praat te raken met Texelaars.

De jury adviseert bij De 12 Balcken aan de Weverstraat verder te kijken dan de bescheiden pui van het café. "Je zou er zo voorbij lopen, maar wat komen we graag bij De 12 Balcken. Binnen is het ruim en de sfeer is warm. Met links de open keuken en een lange bar vol speciaalbieren is het meteen duidelijk waar het hier om draait: fijn eten met een goed glas bier ernaast."

Volgens de jury vormen de donkere maanden van het jaar dankzij die warme sfeer het hoogseizoen van het café van Co Vermue en Carolien van Wijnen. "Eenderde van de omzet komt binnen in het laatste kwartaal." De jury is onder de indruk van de bierkaart en -kennis. "De medewerker kent alle zeven bieren van de tap tot in detail, inclusief alcoholpercentage. Het geserveerde eten krijgt net zoveel liefde en aandacht als de bieren. En zo hoort het in een café als dit."

De Café Top 100 van 2018 werd maandagavond in Hilversum bekendgemaakt. De medewerkers van de Balcken en de Slock waren daar gezamenlijk aanwezig. De Slock was een paar jaar geleden al eens in beeld voor een plaats op de ranglijst en eindigde toen op een 130ste plaats. Dat leverde het café een rapport met aanbevelingen op en die werden in de praktijk ten uitvoer gebracht.