De gemeenteraad, met Annie Hin-Hin terug van weggeweest, poseerde voorafgaand aan de vergadering voor de foto.
De gemeenteraad, met Annie Hin-Hin terug van weggeweest, poseerde voorafgaand aan de vergadering voor de foto. Foto: Gemeente Texel/Richard Daalder

"Verhaal komt eigenlijk te vroeg"

Wat is de impact van het besluit Onderwijscentrum Texel (OCT) niet vast maar los van de OSG te bouwen? Vooralsnog: vertraging, hogere kosten en veel onbegrip. Op termijn? Dat zal blijken. "Over vijf jaar maar evalueren", zei Jur Schuiringa (VVD) na de raad.

Binnen de raad heeft het de verhoudingen in elk geval geen goed gedaan. PvdA en D66 reageerden furieus op het meerderheidsstandpunt van TB, VVD (met uitzondering van Nick Ran, die tegen stemde) en CDA. Het besluit is volgens Dries Veltkamp (PvdA) zo ongeveer in strijd met allerlei afspraken die eerder zijn gemaakt. "Dit amendement gaat volledig voorbij aan vastgestelde overeenkomsten, afspraken en verplichtingen. We hebben ons met elkaar verbonden om de samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs vorm te geven in een samengesteld gebouw. Partijen kunnen deze overeenkomst slechts opzeggen onder concrete omstandigheden, maar die doen zich nu niet voor", verwees hij naar artikelen. Veltkamp had sterk de indruk dat de drie partijen de onderliggende stukken niet kenden. Volgens Astrid van de Wetering (D66) gingen ze ook voorbij aan brieven van de Stuurgroep OCT en de OSG aan de raad, waarin wordt gepleit voor het oorspronkelijke plan (samen in één gebouw). Maar volgens Zegeren waren die brieven inmiddels ingehaald door de gesprekken die hij had gevoerd met betrokkenen. Veltkamp reageerde zijn teleurstelling af met de opmerking het "gevoel te hebben met de school een poliokindje te hebben geschapen".

Voor de gemeente ook grote financiële gevolgen. Het krediet werd met één hamerslag ruim €2,3 miljoen verhoogd tot €9,54 miljoen. Waarbij de investering wel over veertig jaar (de norm voor volledige) kan worden afgeschreven. Desondanks een hogere structurele jaarlast van €72.470,-, op een begroting die al behoorlijk onder spanning staat.

Het besluit doorsnijdt de coalitie van TB, VVD en GL, dat tegen het amendement stemde. En ook verschil van mening binnen de VVD, waar Nick Ran vooral wegens de hoge extra kosten tegen stemde. Ran gunde zich die vrijheid, ook omdat in het coalitieakkoord, los van de gewenste sociale- en verkeersveiligheid, geen concrete afspraken waren gemaakt over de OCT.

Het gezicht van OSG-rector Marcella Engbrenghof na het besluit sprak boekdelen. Logisch. Een inpandig OCT zou de verwachte overcapaciteit van 1700 m2 in het OSG-gebouw permanent oplossen. Het primaire onderwijs zou naar rato bijdragen in de exploitatiekosten van het gezamenlijke school. Nu moet de OSG daar zelf voor opdraaien. Een zorgelijk vooruitzicht, zeker gezien de korting van jaarlijkse drie ton op de bijdrage van het Rijk die er aan zit te komen. Maar William Witte (TB) zag het niet zo somber. "Dat er in de OSG ruimte vrijkomt geeft ook kansen."

Uiteindelijk draait de gemeente op voor een eventueel verlies. Veronne Koot (TB) diepte uit de "raamovereenkomst" met de OSG op dat bij terugloop van het aantal leerlingen de kosten terugvallen naar de gemeente. En voor mogelijke andere tegenvallers die voortvloeien uit het besluit. "Het is een enorm risico", waarschuwde wethouder Sander van Knippenberg onder meer voor eventuele juridische consequenties. Zoals, bij vervanging van de ontwerper, de oude architect naar de rechter stapt. Maar ook andere "frictiekosten waarop de gemeente absoluut niet zit te wachten".

Ben Zegeren (CDA) worstelde zichbaar met de besluitvorming. "De keus zou makkelijker zijn als we zouden weten hoe de school wordt ingericht. Maar dat is nog niet bekend. Als ik moet kiezen, wil ik kiezen over de feiten. Dit verhaal komt eigenlijk te vroeg." Desondanks ging het CDA mee met TB en VVD.

Dat er in de OSG ruimte vrijkomt geeft ook kansen

Een staaltje besluitvorming waarbij politici het advies van college en specialisten naast zich neerleggen, een eigen richting kiezen en daarmee de toekomst van de OCT ter elfder ure een andere wending geven. Stof tot nadenken voor de stuurgroep OCT: "We zijn blij dat de raad unaniem het besluit heeft genomen om groen licht te geven voor het bouwen van het OCT. Nu de raad de voorkeur geeft aan een geheel nieuw gebouw gaan wij met alle direct betrokkenen bekijken welke consequenties dit heeft en welke mooie kansen dit biedt. We zullen onze uiterste best doen om het proces zo min mogelijk te vertragen. Er moeten wel nieuwe afspraken en nieuwe tekeningen worden gemaakt waarbij veel partijen zijn betrokken. Hoewel we nu niet in hetzelfde gebouw als de OSG komen, blijven we onze uiterste best doen om de inhoudelijke samenwerking te zoeken en een doorgaande lijn voor alle Texelse kinderen te realiseren." Of dat met dezelfde architect kan, zal moeten blijken.