Begroting in één oogopslag, overigens nog zonder de besluiten van dinsdag.
Begroting in één oogopslag, overigens nog zonder de besluiten van dinsdag. Bron: Gemeente Texel.

"Geldpest" bij begrotingsdebat: "Sinterklaas bestaat, hij zit dáár..."

"Sinterklaas bestaat, hij zit dáár...", wees VVD-coryfee Hans Wiegel ooit op zijn rivaal Joop den Uyl, van wie hij vond dat hij overheidsgeld over de balk smeet. Dinsdagavond tijdens de begrotingsvergadering waren de rollen omgekeerd. PvdA'er Remko van de Belt (PvdA) verweet coalitiepartijen VVD, Texels Belang en GroenLinks te smijten met geld. Of was het de pot verwijt...?

VVD en TB, die de naam hebben zuinig met gemeentegeld om te springen, toonden zich nu van hun royale kant. Voor onderzoek naar een alternatieve heffing van toeristenbelasting haalden ze €50.000,- uit de reserve. De studie moet antwoord geven op de vraag of er via een ander systeem (zoals forfaitaire heffing, inning per bed), een maximale hoeveelheid toeristenbelasting kan worden opgehaald. Van de Belt: "Waarom dit amendement? Het staat al glashelder in de begroting. Als het college geld nodig heeft, klopt het wel bji de raad aan."

Het was zuur voor oppositiepartijen PvdA, CDA en D66, die jaarlijks €150.000,- beschikbaar wilden stellen voor kleine duurzame investeringen aan woningbezitters en geen steun kregen van de coalitie. Nu is het zo dat alleen huizenbezitters die hun woning helemaal energieneutraal maken, subsidie opstrijken. "Alleen rijke Texelaars kunnen dat", brak Van de Belt een lans voor kleinere investeerders. Vergeefs, onvoldoende stemmen. Wel adviseerde wethouder Hennie Huisman woningbezitters met plannen www.texelgeeftenergie.nl te raadplegen voor de mogelijkheden.

PvdA incasseerde complimenten voor de alternatieve begroting, een amendement dat werd ingediend met CDA en D66. Met daarin de suggestie de parkeerheffing te verhogen naar €25,- (waarin oppositie en coalitie elkaar vonden). Minder enthousiasme bij de coalitie voor het plan de OZB voor niet-woningen te verhogen. Zoals voor vakantiehuizen. "De eigenaren dragen op geen enkele manier bij aan de instandhouding van alle voorzieningen." Maar de coalitie weigerde de volgens de PvdA "extreem lage OZB" te verhogen voor een sluitende meerjarenbegroting.

TB, VVD en GL hengelden met een eigen amendement over het E(Texel)-vignet wel een andere grote vis uit de toeristisch geldvijver. De raad besloot de prijs van de parkeerkaart in 2019 eenderde te verhogen. Een dag- van van €7,50 naar €10,-, een week- van €15,- naar €20.- en een jaarkaart van €20 naar €30,-. Het moet de gemeentelijke schatkist jaarlijks €1,3 miljoen extra opleveren. Het zorgt ervoor dat de begroting voor 2019, waarin het tekort met kunst- en vliegwerk kon worden gedicht, nu meer dan sluitend is. Daarmee is het tekort op de meerjarenbegroting niet weggepoetst, maar neemt de coalitie wel een voorschot. Met de restrictie dat de gehele meerwaarde uit het E-vignet ten goede moet komen aan mobiliteit. Met de €820.000,- die de raad al jaarlijks voor wegen, fietspaden, etc heeft gereserveerd, jaarlijks €2,1 miljoen voor mobiliteit. Waarop Van de Belt zich hardop afvroeg hoe het college zo'n torenhoog bedrag jaarlijks denkt te besteden aan asfalt, etc. Peter van Sijp (VVD) toonde zich buigzaam: Als blijkt dat niet al dit geld nodig is, krijgt het een andere bestemming. TB en VVD gaven het net zo makkelijk uit, zoals aan de door deze partijen geïnitieerde bouw van een solitair Onderwijscentrum, tegen een meerprijs van €2,3 miljoen.

Hoe dan ook, woensdag was er begrotingsgebak op het gemeentehuis, een traditie na de begrotingsvergadering. Maar niet te lang nagenieten, de sluitende begroting moet met grote spoed naar de provincie worden opgestuurd.