Gemengde gevoelens over vrijstaande OCT

Gemengde gevoelens in en buiten onderwijskringen over het besluit van de gemeenteraad dinsdagavond om Onderwijscentrum Texel (OCT) niet áán OSG De Hogeberg vast te bouwen, maar in een vrijstaand gebouw te huisvesten.

Blijdschap in onderwijsland dat de raad uiteindelijk heeft besloten dat het OCT er komt, maar teleurstelling bij velen dat het in een gebouw komt dat los staat van de OSG. De gevolgen zijn verstrekkend. Plannen en tekeningen die eerder zijn gemaakt, moeten over, afspraken herzien, wellicht of waarschijnlijk een andere architect en een nieuwe invulling voor de samenwerking tussen primair- en voortgezet onderwijs. Ander gevolg is dat de OSG een nieuwe invulling moet zoeken voor de 1700 vierkante meter gebouw die door de verwachte daling van het aantal leerlingen over enkele jaren leeg komt te staan. Ook de financiële gevolgen liegen er niet om. De nieuwe school kost geen €7,07 miljoen, maar €9,38 miljoen, €2,3 miljoen extra dus. Daar komt nog €164.000,- overheen voor het volledig energieneutraal maken.

Op de valreep

Het besluit voor een krediet van €9,54 miljoen werd genomen met een minimale meerderheid van acht tegen zeven stemmen. Op initiatief van Texels Belang en VVD, die daarvoor op de valreep maandag rond middernacht een amendement indienden, dat haaks stond op het advies van het college en Stuurgroep OCT voor een deels "inhuizige" OCT bij de OSG

Volgens VVD en TB is het voor de beoogde onderwijskundige en organisatorische samenwerking (doorgaande leerlijn), met behoud van diversiteit van de scholen (Thijsse-, Jozef-, Vrije-, Kompas- en Fontein) niet noodzakelijk om deels in te trekken bij de OSG. "Wij denken dat een losstaand OCT-gebouw betere mogelijkheden biedt om de oorspronkelijke doelstellingen in de contourennota te verwezenlijken", verwoordde William Witte (TB). Gebruik van de ruimte in de OSG die in de toekomst overtollig wordt, blokkeert volgens hem in te spelen op een mogelijk minder snelle afname van het aantal leerlingen. "Texel zet immers volop in op huizenbouw. Hetzelfde geldt voor het aangebouwde OCT. Hoeveel ruimte heb je om verandering van leerlingenaantal op te vangen." Ook voorzien TB en VVD een ongelijkheid tussen leerlingen in Den Burg en de 300 in de buitendorpen. "Voor hen geldt géén doorgaande leerlijn. Die komen hierdoor mogelijk met een extra achterstand op de OSG."

Sleutelrol was er voor het CDA. "Alle ogen zijn op ons zijn gericht", zei Ben Zegeren. Zijn partij had gewikt en gewogen en naar eigen zeggen indringend gesproken met vertegenwoordigers uit het onderwijs. En ging na "grondig onderzoek" mee met het amendement. "Bij volledige nieuwbouw krijgt iedereen hetzelfde, je hoeft niet te kiezen wie wél en wie niet in het gebouw van de OSG komt. Gezien de tijdspanne (de school moet veertig jaar mee) is een half jaar vertraging relatief." Zie ook pagina 11.