Sinterklaas neemt bij zijn aankomst in Oudeschild uitgebreid de tijd voor de kinderen.
Sinterklaas neemt bij zijn aankomst in Oudeschild uitgebreid de tijd voor de kinderen. Foto: Marian Hendriks

Intocht Sinterklaas

"Zie ginds komt de stoomboot..." Zaterdag 17 november zet Sinterklaas klokslag 12:30 uur in Oudeschild voet aan wal. De Goedheiligman wordt officieel welkom geheten door burgemeester Michel Uitdehaag.

Sinterklaas en zijn pieten worden op de kade opgewacht door een grote schare kinderen, die niet zelden met verlanglijstjes en de Sint, uitgedost als Sinterklaas of Zwarte Piet, begroeten. De Pietenband speelt Sinerklaasliedjes waarbij vrolijk kan worden meegezongen en natuurlijk zijn er pepernoten. Na de officiële ontvangst door de burgemeester neemt Sinterklaas ruim de tijd om handjes te schudden. En halen Pieten natuurlijk knotsgekke capriolen uit.

Om 14:00 uur arriveert Sint in Den Burg voor een rondgang langs de Elemert, Parkstraat, Weverstraat, Stenenplaats, Hogerstraat, Gasthuisstraat, De Zes, Burgerhoutstraat, Waalderstraat, Stenenplaats, Binnenburg en de Groeneplaats. Aansluitend is de Sint vanaf ongeveer 14:30 uur in het Glazen Paleis in de Wezentuin. Daar wordt een 'Sinterklaas-catwalk' ingericht, zodat de Sint en zijn Pieten de ruimte hebben om rond te lopen. Het programma is om 15:30 uur afgelopen.

In Oudeschild verzamelen de kinderen zaterdag 17 november om 13:45 uur bij EP Voordeelland om samen met de Pieten in optocht naar dorpshuis 't Skiltje te gaan. Daar begint om 14:15 uur het welkomstfeest voor Sinterklaas. Dat duurt tot circa 15:30 uur.

Het welkomstfeest is voor alle kinderen uit Oudeschild tot en met groep 5. 's Avonds is er van 19:30 tot 21:00 uur in 't Skiltje een Sinterklaasbingo en -spel voor kinderen van groep 5 t/m 8. De kinderen van groep 5 mogen kiezen tussen het welkomstfeest of de bingo-avond.

Oosterend haalt Sint binnen op zaterdag 17 november. Om 14:00 uur gaat een optocht met de drumband en kinderen vanaf de Bijenkorf door het dorp.

Zondag 18 november zijn kinderen welkom van het Pietenhuis in Juttersmuseum Flora op 18 november tussen 14:00 uur en 17:00 uur wagenwijd open voor alle kinderen en hun begeleiders. Iedereen mag gratis naar binnen.

Zaterdag 24 november houdt Oosterend een Pietenmiddag in De Bijenkorf, de pieten arriveren daar om 14:30 uur. Kinderen worden geschminktt en er zijn allerlei andere activiteiten, spelletjes en chocolademelk.

In Den Hoorn arriveert Sinterklaas op zondag 24 november. Het ontvangstcomité haalt hem om 13:30 uur binnen op het pleintje bij Goënga. Rond 14:00 uur wordt hij verwacht in dorpshuis De Waldhoorn.

In De Waal komt Sinterklaas zondag 25 november om 15.00 uur aan in het dorp. Hij wordt ontvangen in De Wielewaal.

In De Cocksdorp arriveert Sinterklaas op zondag 25 november. Hij arriveert om 13:00 uur in het dorp. Kinderen die een liedje willen zingen, een dansje willen doen of een kunstje vertonen kunnen zich tot 19 november aanmelden bij Karen of Sandy.

Voor De Koog is het programma nog niet bekend.