Theorie

Ooit in de studietijd werden we verrast door een docent die het begrip 'Theorie van Ahmes' op het bord schreef. De verklaring: 'Ahmes' was de afkorting van 'Alles Hangt Met Elkaar Samen'. De zaal barstte in lachen uit, maar eigenlijk vatte de docent met dat ene begrip heel veel samen. Ontwikkelingen staan meestal nooit op zichzelf.

Dat alles met elkaar samen hangt, ondervond ik van de week tijdens het schrijven van een verhaal over het mogelijk verdwijnen van de bushalte Elemert, een nieuwe halte aan de Emmalaan en de rol die een provinciale subsidie daarin speelt. Ik was amper onderweg met het verhaal of er kwam vanalles om de hoek zoals de pogingen om het 'rondje Den Burg' van lijn 28 te herstellen, de plannen voor een autoluw centrum en het nieuwe bestemmingsplan Den Burg Zuid. Het hing allemaal met elkaar samen.

Wat me in deze samenhang ineens opviel: niet alleen hangt alles met elkaar samen, maar alles lijkt hier soms ook op elkaar te wachten. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar toch. Het kan wel eens lekker zijn een serie besluiten te nemen, zodat ontwikkelingen hun voortgang kunnen krijgen. Iets met de 'theorie van Akib' of zo: alles komt in beweging...

Jeroen van Hattum