Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Keuzes

We maken elke dag keuzes. Soms hele kleine, zoals om toch maar eens uit bed te stappen in plaats van lekker uit te slapen. Soms hele grote, zoals het kiezen van een studie. Jammer genoeg zijn wij mensen niet altijd perfect, al willen we dat natuurlijk wel zijn. We maken zo nu en dan een keuze die minder goed uitpakt dan gehoopt. Zo ook wij jongeren. Heel, maar dan ook heel af en toe maken we een verkeerde keuze. Een studiekeuze bijvoorbeeld. Dat we dan een studie kiezen die toch niet leuk genoeg blijkt te zijn of simpelweg te moeilijk is. Voor een Texelse jongere is het studeren vaak een grote stap, omdat er veel van die Texelaars op kamers gaan en in het echte stadsleven terechtkomen.

Als zo'n "overkantse Texelaar" besluit te stoppen met een studie staat hij voor een dilemma: op kamers blijven en huur moeten blijven betalen (zonder studiefinanciering) of terug naar het Texelse ouderlijk nest. Als je als jongere die laatste keuze maakt beland je weer op het vrij rustige Texel. Je vrienden studeren voor het overgrote deel aan de overkant en zie je vooral in de weekenden. Er zijn maar weinig leeftijdsgenoten op het eiland dan. Bovendien is het lastig een paar maanden na de zomer op Texel nog werk te vinden.

Als jongere heb je dan overdag vrijwel niks te doen, je kunt niet werken of met vrienden afspreken. Je moet voor je eigen dagbesteding zorgen en dat is best wel lastig. Je belandt dan echt in een gat. De meeste van deze jongeren zijn echt wel bereid te werken, maar er staan nauwelijks vacatures open in de maanden na de zomervakantie. We zouden deze jongeren meer kans op een baan moeten kunnen bieden. Het kan toch niet zo zijn dat deze jongeren zich kapot moeten vervelen? Door deze jongeren aan een baan te krijgen voorkom je dat die jongeren in een negatieve spiraal komen. Hoe we dat in de praktijk kunnen brengen weet ik niet, maar ik ben dan ook maar een studerende jongere die toch geen goede keus daarin zou maken.

Martin van der Vlist