Krim compenseert schade aan natuur

Vakantiepark De Krim zal een nieuw Natuurbeheerplan voor de duincampings en bij Loodsmansduin een natuurherstelplan uitvoeren. Dat is het resultaat van overleg met onder andere oud-boswachter Cees Bruijn, die een zienswijze indiende.

Bruijn kwam in het geweer nadat indruk bestond dat De Krim weg zou komen met iets waar een ander voor zou worden aangepakt. Dat beeld is inmiddels rechtgezet. "Gedane zaken nemen geen keer, maar wat nu is afgesproken, daar kan ik me goed in vinden."

Aan deze afspraken ging veelvuldig overleg vooraf. Dat kwam op gang na de werkzaamheden in de duinen op Kogerstrand. Toen zonder alle vereiste vergunningen, De Krim benadrukt niet bewust of met kwade opzet en dat met de kennis van nu in 2015 anders zou zijn gehandeld.

Bruijn beet zich er in vast en diende een zienswijze in bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). De Krim liet het niet tot de rechter komen, maar nodigde Bruijn uit voor een gesprek. Dit was het startpunt van veelvuldig en constructief overleg tussen vakantiepark De Krim en Bruijn, waarbij ook werd gesproken met Staatsbosbeheer, de gemeente en anderen.

Het overleg heeft er toe geleid dat de betrokken partijen in goed overleg hebben afgesproken dat De Krim een nieuw natuurbeheerplan maakt voor de duincampings Loodsmansduin en Kogerstrand. Tevens zal De Krim ter compensatie van schade aan de natuur op Kogerstrand herstelbeheer uitvoeren in de buurt van camping Loodsmansduin. Daarbij laat De Krim zich onder meer adviseren door Cees Bruijn, die het gebied goed kent. Bedoeling is dat de werkzaamheden hiervoor in het najaar van 2019 zullen starten.

Deze afspraken hebben er mede toe geleid dat de RUD onlangs de Verklaring van Geen Bedenkingen heeft afgegeven voor Kogerstrand.