De Wereldwinkel aan de Weverstraat in Den Burg.
De Wereldwinkel aan de Weverstraat in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Wereldwinkel Goeie Zaak in Den Burg na veertig jaar dicht

Ze zagen het al een tijdje aankomen bij de Wereldwinkel in Den Burg: de baten waren niet meer in balans met de lasten, dus er moest iets gebeuren.

Het leidde tot een besluit van bestuur en vrijwilligers om eind dit jaar na bijna veertig jaar te stoppen met de Wereldwinkel. De verkoop liep tijdens de crisis sterk terug en herstelde zich daarna niet meer. Daarnaast stagneerde de verkoop van Fair Trade producten uit de Derde Wereld. Dat laatste komt, omdat de verkoop van die producten zich inmiddels heeft uitgebreid naar reguliere supermarkten en andere winkels.

Volgens voorzitter Kees Dekkers van de Goeie Zaak - de Texelse naam van de Wereldwinkel op Texel - is het voor boeren en producenten in de Derde Wereld goed nieuws dat Fair Trade producten veel meer onderdeel zijn geworden van de reguliere handel. Keerzijde van dat succes is echter wel dat de Wereldwinkel de negatieve gevolgen ondervindt. "Wij blijken ons op deze ruimere markt niet goed meer te kunnen handhaven."

Volgens Dekkers heerst er aan de ene kant teleurstelling onder de vrijwilligers dat de Wereldwinkel stopt, maar is er ook het besef dat het niet langer ging. "Er was ook een gevoel dat je aan je eigen succes ten onder gaat of dat je gezaagd hebt aan de tak waarop je zit." De Wereldwinkel kent zo'n 35 actieve vrijwilligers die met elkaar zes dagen per week de winkel draaiende hielden. Daarnaast was Evalien Smit in dienst als coördinator om het geheel aan te sturen en te laten lopen. Zij heeft sinds augustus een andere baan. Als gevolg van de teruglopende inkomsten kon de Wereldcoördinator een coördinator ook al niet meer betalen.

De Wereldwinkel gaat door tot 31 december. De non-foodproducten worden met korting verkocht, de foodproducten behouden hun normale prijs. De Wereldwinkel ontstond in 1979, nadat Joke Vlaming destijds tijdens een verkoopmiddag voor het Jeugdgebouw in Oosterend producten van de toenmalige SOS Wereldhandel in Kerkrade had verkocht. Het leidde tot een winkeltje in Oosterend. Later ging de Wereldwinkel naar Den Burg waar de zaak op diverse locaties zat, totdat in 1999 een ruimte naast Qnipp aan de Waalderstraat de vaste locatie werd. Vrijdag 2 juni 2006 werd de Goeie Zaak officieel aan de Weverstraat geopend. In de loop der jaren hebben veel Texelaars zich beziggehouden met de Wereldwinkel om goederen uit de Derde Wereld tegen een eerlijke prijs te verkopen.