De bushalte aan de Elemert.
De bushalte aan de Elemert. Foto: Jeroen van Hattum

Toekomst bushalte Elemert onzeker

Het is de vraag of de bushalte aan de Elemert in Den Burg blijft bestaan. Er komt op termijn mogelijk een verplaatsing van de halte naar de Emmalaan. Een duidelijk antwoord wat het uiteindelijk gaat worden, is er vooralsnog niet.

De bushalte aan de Elemert is sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling van Connexxion op 22 juli de enig overgebleven bushalte in Den Burg waar lijn 28 nog stopt. De bushalte is vooralsnog gewoon in gebruik, maar de kans bestaat dat de halte op termijn naar de Emmalaan wordt verplaatst (ongeveer ter hoogte van de VVV).

Dat laatste is in ieder geval een harde voorwaarde van een subsidie van vier ton, die de gemeente eerder dit jaar kreeg van de provincie om de Emmalaan tussen de rotonde en de kruising met de Beatrixlaan te herinrichten. Er moet volgens de subsidievoorwaarden een nieuwe bushalte aan de Emmalaan komen. Komt er géén nieuwe bushalte, dan voldoet de gemeente niet aan de voorwaarden en bestaat de kans dat de subsidie of een deel daarvan vervalt.

Vanuit de politiek is door onder meer Texels Belang en de PvdA aangedrongen op behoud van de bushalte aan de Elemert, maar de vraag is in hoeverre dat bewaarheid wordt. Tegelijkertijd speelt namelijk het verhaal om het vervallen 'rondje Den Burg' met lijn 28 terug te krijgen en dat laatste heeft - wat de gemeente betreft - de hoogste prioriteit. Concreet houdt een 'rondje Den Burg' in dat de bus in ieder geval weer langs de Emmalaan, Beatrixlaan en Bernhardlaan gaat rijden. Dat is in maart ook unaniem verwoord in een motie door de gemeenteraad. Met andere woorden: het is niet uitgesloten dat de bushalte aan de Elemert sneuvelt binnen het grotere doel om de bus weer door Den Burg te laten rijden.

Herstel van het 'rondje Den Burg' wordt binnen de dorpscommissie van Den Burg ook als het meest belangrijke beschouwd. Volgens voorzitter Jos de Wolf hoeft de bus niet meer bij alle haltes te stoppen, maar zouden vijf tot zes haltes wel prettig zijn. "Anders kan het ver zijn van de Gollards naar het centrum." Het mogelijk wegvallen van de halte aan de Elemert wordt echter niet met gejuich ontvangen. "Dan wordt het voor reizigers met de bus, verder lopen naar het centrum. Dat kan nadelig uitpakken voor het winkelbestand en je hebt kans dat straks meer mensen met de auto naar Den Burg gaan en dat dus de parkeerdruk toeneemt."

Concreet punt in het proces is dat de gemeente het werk voor de herinrichting aan de Emmalaan vóór 1 december moet hebben aanbesteed; dat is een andere voorwaarde die aan de provinciale subsidie van vier ton is verbonden. Daarmee komt de factor tijd om de hoek zetten. Wat het 'rondje Den Burg' betreft, is de gemeente nog steeds in gesprek met Connexxion en de provincie over herstel van het rondje. De huidige situatie met slechts één halte wordt als 'tijdelijk' beschouwd. De partijen waren vorig jaar ook al met elkaar in gesprek over toen nog het behoud van het rondje. Een van de opties was toen, het verplaatsen van de bushalte van de Elemert naar de Emmalaan om zo het 'rondje Den Burg' in stand te houden. De plannen om het centrum van Den Burg autoluw te maken spelen ook een rol in het geheel. Daarmee staat veel nog open, maar is het niet uitgesloten dat de huidige bushalte aan de Elemert uiteindelijk verdwijnt.