1 april 1990: Verslaggever Edo Kooiman en uitgever Peter Dral bij de start van de Kabelkrant.
1 april 1990: Verslaggever Edo Kooiman en uitgever Peter Dral bij de start van de Kabelkrant. Foto: Archief Texelse Courant

Texelse Media trekt stekker uit digitaal nieuwsplatform Texel-Plaza

Nieuwswebsite Texel-Plaza.nl gaat verdwijnen. Dat maakte uitgever Texelse Media dinsdag bekend. Het bedrijf gaat minder prioriteit geven aan het laatste nieuws. Medio 2019 gaat de website uit de lucht. Huis-aan-huiskrant Texel dit Weekend.nl blijft bestaan en krijgt een gelijknamige website.

In plaats van lokaal nieuws komt bij Texelse Media, dat kantoor houdt in de Binnenburg, de nadruk meer te liggen op achtergrondverhalen, commerciƫle teksten en human interest.

Met het sluiten van de website Texel-Plaza komt een eind aan het nieuwsmedium dat op 1 april 1990 begon als Kabelkrant. Opgezet door Peter Dral, die daarvoor een overeenkomst was aangegaan met Kabeltex. Edo Kooiman werd aangetrokken als redacteur. Geen bewegende beelden, maar stilstaande teksten op het beeldscherm, die 24 uur per dag waren te zien. Alleen te zien voor Texelaars die waren aangesloten op de kabel.

Aanvankelijk was dat alleen Den Burg. Het tv-kanaal voor de Kabelkrant was voor Kabeltex nadrukkelijk bedoeld om het abonneebestand op te krikken. Er stond zelfs een "keiharde" clausule in het contract dat het abonneebestand in Den Burg in drie jaar tijd van 61 naar 90 procent zou moeten stijgen, anders zou Kabeltex BV het contract kunnen ontbinden. Dat laatste gebeurde overigens niet. Adverteerders moesten de kosten van de Kabelkrant dekken.

Met de komst van de Kabelkrant kreeg het Texelse medialandschap er een speler bij. En de Texelse Courant, die tweemaal per week verschijnt, een concurrent die dagelijks Texels nieuws bracht. Aanvankelijk alleen in Den Burg, later kwamen daar ook de buitendorpen bij en ten slotte ook het buitengebied.

In november 2000, toen het gebruik van internet met rasse schreden om zich heen greep, ging de website Texel-Plaza in de lucht, de online versie van de Kabelkrant. Daarmee verscheen het Texelse nieuws ook op internet.

Per 1 juni 2002 nam Maarten Koorn, de huidige eigenaar, de kabelkrant over. Daarvoor werkt hij al een periode als media-adviseur bij het bedrijf. Nadat de samenwerking tussen de meer creatief ingestelde Dral en meer commerciƫle Koorn strandde, ging Koorn het gesprek met Dral aan en nam het bedrijf over. Er waren toen zeven medewerkers in dienst.

Nadien bracht Texelse Media de huis-aan-huiskrant Texel dit Weekend op de markt.