"Uit proces stappen is een reële optie"

Een onverwachte hobbel op de weg van het nieuwe Onderwijscentrum van Den Burg. Tijdens de commissievergadering van woensdag dreigden docenten en de medezeggenschapsraad van de Jozefschool hun steun voor de verhuizing in te trekken. De politiek was duidelijk verrast. Het plan stoppen of bevriezen is echter geen optie.

Tijdens de inspraakronde nam Samantha Kooger het woord. Ze zei te spreken namens het overgrote deel van het team van de Jozefschool en de voltallige ouder- en leerkrachtgeleding van de medezeggenschapsraad. In het slot van haar betoog vatte ze het standpunt van de achterban samen: "Daar de huidige, sterk verbleekte invulling van het OCT (Onderwijscentrum Texel voor ons onvoldoende zekerheid biedt en wij onvoldoende overtuigd zijn van het feit dat participatie in het OCT ook ten goede zal komen aan de leerlingen van de Jozefschool, stappen wij als team en medezeggenschapsraad af van onze eerdere positieve grondhouding. Wij zijn van mening dat een onderwijscentrum meer is dan het huisvesten van vijf scholen in één gebouw. De jeugd heeft de toekomst en zij verdient het om op de eerste plaats te staan, als primair uitgangspunt binnen alle beslissingen die worden genomen. Uit het proces stappen lijkt nu lastig te realiseren maar is voor ons een reële optie. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Jan Bot, insprekend namens de stuurgroep onderwijscentrum - die het proces in goede banen moet leiden - reageerde door te melden dat er nog steeds 'commitment is vanuit alle besturen'. "Sterker nog: wij vragen aan de raad, neem een besluit. Het gaat anders afkalven." Gert Jan Veeter - algemeen directeur van Stichting Sarkon waar de Jozefschool onder valt - beaamde de woorden van Bot. "Dat neemt niet weg dat we de zorgen van het team zeer serieus zullen nemen."

Geschorst

De commissieleden leken even niet te weten wat ze aanmoesten met de situatie. Veronne Koot van Texels Belang vroeg hierop een schorsing aan. Toen de vergadering na vijf minuten verder ging bleek dat de politiek weinig trek heeft in nog meer vertraging. Veronne Koot: "Het OCT staat niet ter discussie. We hebben als raad unaniem besloten dat dat een strak plan is voor de toekomst van het primair onderwijs. De huisvesting staat wel ter discussie." Veronne Koot heropende hiermee de discussie voor een losstaand onderwijscentrum dat volgens het collegevoorstel een investeringskrediet van €8,6 miljoen van de raad zou vergen. Met de huidige plannen is een krediet van €6,6 miljoen gemoeid. Jur Schuiringa vulde aan: "Wij zijn ook voor een solitair plan, maar het is het ene of het andere plan. Maar dat het OCT doorgaat is een ding dat zeker is." De raad neemt woensdag 13 november een beslissing.