Schets van het zonnepark aan de Pelikaanweg, zoals door intiatiefnamers aan buren is uitgereikt.
Schets van het zonnepark aan de Pelikaanweg, zoals door intiatiefnamers aan buren is uitgereikt. Foto: bron: Texel Solar

Plan voor groot zonnepark op landbouwgrond langs de Pelikaanweg

Er zijn plannen in de maak voor een groot zonnepark aan de Pelikaanweg. Het gaat om een oppervlakte van circa 17 hectare. Meerdere partijen participeren in het project, ook TexelEnergie is aangeschoven. De initiatiefnemers vinden het nog te vroeg om naar buiten te treden.

Het betreft grond die weliswaar een agrarische bestemming heeft, maar waarvan de landbouwkundige kwaliteit te wensen over laat. "Op deze grond wil niets groeien. Zelfs de populieren deden het niet", vertelt bollenteler en buurman Theo Kooiman van De Razende Bol. Hij is, net als andere buren, op de hoogte gesteld van het plan en vindt het prima. In 2011 was dit land in beeld voor Spa Resort Texel, maar uiteindelijk verdween dat plan van tafel. En nu dus als zonnepark. In het bestemmingsplan Buitengebied staat dat maximaal tien hectare zonneakker is toegestaan.

Een zonnepark van deze omvang mag op grond van het bestemmingsplan dus niet. Daarom dienden de initiatiefnemers een principeverzoek in. Het college is daar mee akkoord gegaan, zodat de initiatiefnemers verder kunnen met de uitwerking. Ook de provincie zou positief hebben gereageerd. De gemeente verwacht binnenkort de aanvraag voor de vergunning te krijgen.

Het college heeft een aantal opmerkingen aan de initiatiefnemers meegegeven. Zoals dat moet worden aangegeven hoe de Texelaars er profijt van kunnen hebben. Ook een goede ruimtelijke inpassing is belangrijk. Daarnaast is gevraagd in contact te treden met LTO over gebruik van landbouwgrond.

Dat ligt gevoelig. LTO meldt begrip te hebben voor de duurzame doelstelling en wil Texel voor het realiseren van energieprojecten niet "op slot zetten". Arnold Langeveld: "Maar we zijn als landbouw de laatste decennia veel land kwijt geraakt, de grens is bereikt. Zeker nu de minister heeft gezegd dat de landbouw minder intensief moet produceren. Daarvoor heb je juist meer grond nodig. We willen dat het verlies aan landbouwgrond zal worden gecompenseerd." Een soortgelijk pleidooi hield LTO bij de omzetting van boerenland als plek voor de nieuwe bierbrouwerij. Langeveld: "Wij hebben de oplossing al aangedragen: de gemeentelijke grondbank. Alleen zit daar nauwelijks wat in, zeker niet voldoende om het verlies van deze zeventien hectare agrarische grond die nodig is voor deze zonneweide te compenseren." Stichting Kernwaarden Texel heeft nog geen standpunt ingenomen. Elders op het eiland bestaan naar verluidt plannen voor nog twee omvangrijke energieparken op agrarische grond.