Het oversteken van de sloot zorgt voor spectaculaire taferelen.
Het oversteken van de sloot zorgt voor spectaculaire taferelen. Foto: Hanneke Roeper

Baggeren door sloot levert bij 4 uurscross seconden tijdwinst op

Perfecte omstandigheden voor de motorcrossers die zondag meededen aan de Gerrit Zijm 4 Uurscross van de MAB in Eierland.

"Het gaat supergoed", vertelt Rens Veerman in de pits. Hij is met teammaat Miko Tesselaar vanuit Heerhugowaard naar Texel is gekomen om te crossen. "Een mooi, uitdagend rondje", doelt hij op het parcours van 6,5 kilometer lengte. "Ik ga niet door de sloot maar pak zoals de meeste rijders de omweg. Dat scheelt wel tijd, maar ik vind het zonde van mijn motor. Hij rijdt op een 250 cc KTM crossmotor. Er worden hoge snelheden bereikt. "Op het lange eind terug rijden we 130 kilometer." Nog niet zo snel als de echte cracks, de hoogst gemeten snelheid zondag is 147 km/uur.

Veel teams zijn samengesteld uit drie motorcrossers, die elkaar beurtelings afwisselen. Veerman: "Wij zijn met z'n tweeën en dat maakt het wat zwaarder. Wij gaan ook niet voor een podiumplek. Maar het is wel een prachtige cross, heel sportief ook. Geen trammelant en een mooi parcours. Dit jaar zeker. We doen elk jaar mee en ik zie dat er elk jaar meer mensen komen. Zo wordt het steeds gezelliger." Veel gelegenheidsteams, zoals menig Texelaar die het leuk vindt om aan dit buitenkansje mee te doen. Ze pakken de gelegenheid en "zien wel waar het schip strandt". Maar ook de snelle jongens, die zich al vroeg in de cross onderscheiden. Die razendsnel rondgaan, liefst zo lang mogelijk om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn met wisselen en binnen de vier uur zo veel mogelijk rondjes af te leggen. Koortsachtige drukte in de wisselzone, waar bij binnenkomst van de rijders de transponder zo snel mogelijk van motor wordt gegrist en op die van de teammaat gemonteerd. Acht topteams zijn aan elkaar gewaagd. Wie uiteindelijk het verst is gekomen, is nog niet duidelijk. Een storing in het elektronische systeem noodzaakte om het telwerk handmatig uit te voeren. Komend weekend wordt bekend wie de Gerrit Zijm bokaal heeft gewonnen. De complete uitslag staat dit weekend op de website van de MAB. Pechvogel van de dag is Marco Witte. Lid van de crosscommissie en ook deelnemer. Hij kwam lelijk ten val en brak daarbij een sleutelbeen en zes ribben en moest per ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Uitslagen Texelse jeugd:

50c: 2e. Jayden Stolk en Siem van Heerwaarden; 6e. Stacey Siebeling. 65cc: 3e. Dienand Kikkert en Stan Witte; 5e. Damiën Stolk en Quinten Kooger. 85cc: 1e Tijme Goenga en Ward Monkel; 9e. Tygo van Duin en Owen Kooger