Roel Riegman, winnaar van de eerste periode bij biljartclub DVO.
Roel Riegman, winnaar van de eerste periode bij biljartclub DVO. Foto: DVO

Periodewinnaar Riegman ontdekt geheimen van "mooie biljartspel"

De eerste periode van de maandagavond biljart competitie bij DVO is gespeeld. Eerste werd Roel Riegman, tweede Arie de Veij en derde Ries Balk.

Het biljartseizoen 2018-2019 is bij DVO voor de categorie libre ingedeeld in drie periodes van ongeveer tien competitie avonden. Er is een maandag, donderdag- en vrijdagavond libre competitie. Per avond spelen twintig biljarters. Riegman was de eerste helft van de periode in de middenmoot te vinden. Door steeds beter spel klom hij in de tweede helft elke avond een paar plaatsten omhoog. Tot op de laatste avond was het spannend: Riegman won één partij meer dan Arie de Veij en eindigde daardoor boven aan de ranglijst. De hoogste serie (29 caramboles) werd gemaakt door het nieuwe DVO-lid Gerard Appelman. Hij speelde ook het hoogste moyenne van de maandagavond competitie: 2,68.

Behalve libre draait er bij DVO ook een competitie bandstoten (dinsdagavond) en driebanden (woensdagavond). Riegman voert ook bij het bandstoten de ranglijst aan. Hij heeft één van de vele geheimen van het mooie spel ontdekt: rustig, secuur en precies op tempo spelen wordt beloond. Waar veel spelers soms jarenlang op hetzelfde moyenne blijven hangen, steeg zijn moyenne hierdoor bij het libre en bandstoten met ruim 10 procent. Robbin Nieuwenhuis tekende bij het bandstoten voor de hoogste serie (17) en het hoogste moyenne (1,4).

Bij het driebanden staat Ab Witte op de eerste plaats, gevolgd door Ries Balk en Henri Prins. Balk doet het als nieuwkomer opvallend goed: hij tekent voor de hoogste serie (5) en het hoogste moyenne (0,46). Of zijn goede driebandenspel ten koste gaat van zijn bandstoten en libre spel zal aan het eind van de competitie duidelijk zijn.

Binnenkort eindigt ook de eerste periode van de donderdagavond en vrijdagavond competitie, waarover later meer. Alle uitslagen en partijen zijn te volgen op www.biljartenoptexel.nl