Vijf Texelse restaurants in Lekker

Zacht gegaarde en gekonfijte makreel, kreeft in boterjus met korenaar en witte asperges, coquilles op een bedje van spinazie, paddenstoelen en schuim van knoflook en een machtige broodpudding die te lekker is om niet op te eten.

Het zijn een aantal gerechten van liefst vijf Texelse restaurants die een plek hebben gekregen in de Top 500 van beste restaurants in Nederland in de restaurantgids Lekker 2019. Onbetwiste topper is hotel-restaurant Bij Jef in Den Hoorn van Jef Schuur en Nadine Mögling die op de 36ste plaats van de Top 100 van de Lekker staat. Dat is zeven plaatsen hoger dan een jaar geleden.

De andere restaurants zijn Bosq van Robin en Marlies Koenen, 't Pakhuus van Boy Schuiling (beide voor de tweede keer). Eilandkeuken van Vincent Hoekstra en Mirjam van der Ploeg en hotel-brasserie Rebecca van Michel en Corine Arends. De laatste is teruggekeerd in de Top 500.

De Eilandkeuken in Den Burg krijgt het compliment van de Lekker dat de zaak een overtocht naar het eiland waard is. De keurmeesters zijn lovend over chefkok Dewi van der Plaats van wie ook een foto in de restaurantgids is opgenomen. "Hij kookt met veel vakmanschap en ferme smaken."

Bij Bosq, aan de rand van De Dennen, zijn er lovende woorden voor patron-cuisinier Robin Koenen en zijn vrouw Marlies die gastvrouw-sommelier is. De akoestiek in het restaurant heeft volgens de Lekker wat te lijden onder de vele gasten, maar het eten is volgens de gids fantastisch. Topper is de kreeft. "Kreeft zoals kreeft hoort te zijn; sappig, vlezig, zachtzoet en perfect op temperatuur."

Rebecca van Michel en Corine Arends wordt 'welkom terug' geheten in de Top 500. Ook hier een opmerking over de akoestiek en lovende woorden over de gerechten. De keurmeester van de Lekker hebben een pluim voor gastheer en sommelier Steven Pietersma. "Hij heeft kennis van zaken en doet erg zijn best om ons een fijne avond te bezorgen."

Visrestaurant 't Pakhuus van Boy Schuiling wordt geprezen voor de versheid van de producten. Het nagerecht met spekkoek en bananen- en chocolademousse kan de Lekker iets minder bekoren, maar over met name de vis zijn er lovende woorden. "De garnalen zijn supervers en worden aangevoerd door de TX65." De porties zijn volgens de Lekker zo ruim dat friet en salade bestellen tegen een meerprijs achterwege wordt gelaten.

Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling krijgt de complimenten van de restaurantgids voor de zelfgebakken broodjes die bij elke gang meegaan. Broodbakken is een liefhebberij van Jef waar de gasten van mogen meegenieten. Lovende woorden zijn er eveneens voor de professionele bediening van de gasten.