De dames van KiKa Texel die gezamenlijk veertig mille ophaalden.
De dames van KiKa Texel die gezamenlijk veertig mille ophaalden. Foto: Ans Steenvoorden

Veertig mille dames KiKa Texel

De dames van Kika Texel hebben sinds januari 2011 met handwerken meer dan veertigduizend euro opgehaald voor KiKa.

Dat heeft de groep te horen gekregen van de stichting die zich inzet voor onderzoek naar kanker bij kinderen en zich inzet voor een hogere kwaliteit van leven van deze kinderen op latere leeftijd. De dames zijn sinds 2011 aan het handwerken. Ze verkopen hun producten op diverse markten op Texel.

De groep van KiKa Texel bestaat uit Truus Zoetelief, Mat Schraag, Ria de Wit, Stijn Geus, Loes Geus, Wil Pijper, Wil Betsema, Nel Broersma, Irene de Wit, Ina van Tunen, Mieke Witte, Fien de Vries, Anneriet Bremer, Anneke Pronk, Riet Slaman, Sjaan Bakker, Tineke Kooiman, Tony Kouwen, Ans Steenvoorden, Marga Keijser en Truus Jongedijk.

Het geld is ten goede gekomen aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, medische apparatuur voor onderzoek en logeermogelijkheden voor ouders en begeleiders. De dames van KiKa Texel werken met wol die ze krijgen aangeboden van anderen (mits van voldoende kwaliteit) en ze kopen ook zelf wol. "De een is expert in het breien van vele sokken in verschillende maten. De ander buigt zich met veel geduld over een ingewikkeld patroon. Weer iemand anders is handig in het maken van knuffels en we hebben dames die graag sjaals of mutsen breien." De huidige mode en trends worden nauwlettend in de gaten gehouden.

De onderlinge verstandhouding is goed volgens de groep en dateert soms al van jarenlange omgang. "Daarom is het altijd gezellig bij de kraam ondanks de verschillende weertypes. Vaak is die koude ook aanleiding om mensen te manen zich warm te kleden met mooie zelfgebreide artikelen of om bij warmte te herinneren aan koudere tijden." Er staat altijd standaard een collectebus van KiKa bij de kraam.

De groep was laatst bij één van de leden in de huiskamer bij elkaar waar bekend werd gemaakt dat in 2018 een omzet van €8.626,25 is gedraaid. "Dat was een gezellige middag waarbij de nieuwste creaties werden getoond. Ieder jaar wordt er geleerd van elkaar. De nieuwe technieken en kennis zijn over en weer gegund."