Gezondheid van jeugd onder loep genomen

De gemeente start maandag met een onderzoek onder Texelse jongeren van 15 en 16 jaar oud naar hun gezondheid en alles wat daarop van invloed kan zijn.

Het onderzoek is een eerste stap in het zogeheten 'IJslands model' dat op Texel wordt ingevoerd. Dat is de benaming van een project dat twintig jaar geleden op IJsland begon en ertoe leidde dat de IJslandse jeugd in een generatie tijd veranderde van zware drinkers en rokers in een jeugd die het minst drinkt, rookt en drugs gebruikt in heel Europa.

De Texelse jeugd van 15 en 16 jaar oud krijgt vragen voorgelegd over onder meer hun omgeving, welzijn en vrijetijdsbesteding. Met de verzamelde gegevens wordt volgens de gemeente een plan van aanpak opgesteld om gezondheid en leefgewoonten te verbeteren. "De jongeren, hun ouders, verenigingen en lokale organisaties worden hier actief bij betrokken." Bekend is dat onder de Texelse jeugd fors gedronken en gerookt wordt en dat het gebruik van verdovende middelen aan de stevige kant is. Het is gemiddeld hoger dan in de rest van Noord-Holland Noord.

De vragen worden vanaf maandag digitaal voorgelegd tijdens de coachingsuren op de OSG in Den Burg. Texelse jongeren van 15 en 16 jaar die niet op de OSG zitten, kunnen de vragenlijst eveneens invullen. Dat is komende maandag 29 oktober van 17:30 tot 19:30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Er wordt op gelet dat de vragen zo waarheidsgetrouw mogelijk worden ingevuld. Dat is naar aanleiding met de ervaringen van de jeugdmonitor van de GGD ruim een jaar geleden. De leerlingen hadden elkaar toen tijdens het invullen van de vragen lopen uitdagen rare antwoorden te geven, waardoor er opeens een uitslag lag dat een kwart van de Texelse jeugd psychische problemen zou hebben.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is bij ouders benadrukt (via brieven en een ouderavond) dat het om een serieus onderzoek gaat en zijn de coaches van de OSG geïnstrueerd over het belang van het onderzoek. Volgens de gemeente is het voor de betrouwbaarheid van het onderzoek eveneens belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen.

Het 'IJslands model' ontstond in de jaren negentig op IJsland nadat een socioloog daar (Ingá Dóra Sigfúsdóttir) enorm was geschrokken van een onderzoek naar het drankgebruik onder jongeren. Ze startte er gesprekken over met anderen en dat leidde tot een maatschappelijke beweging om gezamenlijk, door het bieden van alternatieve activiteiten, het drankgebruik bij jongeren omlaag te krijgen. Kenmerkend was dat daarbij vanuit diverse geledingen in de samenleving werd meegewerkt.

Texel is sinds maart aangesloten bij een landelijk traject van drie jaar voor zes gemeenten in Nederland die alle zes het IJslands model aan het invoeren zijn. Die gemeenten krijgen begeleiding van onderzoekers van IJsland, het Trimbos-instituut en Nederlands Jeugdinstituut.