Robin Nieuwenhuis in actie.
Robin Nieuwenhuis in actie. Foto: Harm de Vries

Aanstormend talent onttroont Appelman op biljarttoernooi

Robin Nieuwenhuis heeft de titel in de Texelse biljartstrijd "tien over rood'' gewonnen. Harm de Vries werd tweede, titelverdediger Gerard Appelman moest in De Buureton genoegen nemen met de derde plaats. Henk de Ruyter viel net buiten het podium en werd vierde.

In De Buureton werden in totaal 64 partijen gespeeld. De 24 spelers waren opgedeeld in vier poules. In poule 1 leek Harm de Vries al zijn partijen te winnen. Maar in de laatste pot verloor hij van Willem Pronk. In poule 2 begon Gijs Berger tegen Gosse Kruger en in vier beurten was Berger uit. Daarna moest Berger het opnemen tegen Gerard Appelman, laatstgenoemde was in zes beurten uit en won daarna ook zijn overige partijen. Cor Huisman moest zijn meerdere erkennen in P.H Verhoef met een stand van 10-3. In poule 3 was de spanning om te snijden. Waarbij Henk de Ruyter en Ries Balk alle twee vier partijen wonnen. De beslissing moest dus komen in de partij tussen beide heren. De Ruyter trok uiteindelijk aan het langste eind en won met 10-7. In poule 4 werd felle strijd geleverd. Nadat Dirk Kooiman al vier partijen had gewonnen, was hij niet opgewassen tegen Robin Nieuwenhuis.

De poulewinnaars streden om de titel. De Ruyter nam het op tegen Harm de Vries. Het werd een spannende wedstrijd die met een verschil van één carambole werd beslist in het voordeel van De Vries. De tweede partij ging tussen Appelman en Nieuwenhuis. Ook hier werd de strijd op één carambole beslecht, in het voordeel van Nieuwenhuis. Het betekende dat een nieuwe titel voor Appelman voorlopig op zich laat wachten. In de troostfinale rekende de onttroonde kampioen wel af met De Ruyter. De finale tussen De Vries en Nieuwenhuis werd gewonnen door Nieuwenhuis, het aanstormende talent in de biljartsport op Texel. Volgens wedstrijdleider Harm de Vries en Bert van Wonderen komt er volgend jaar een vervolg op het toernooi. De opbrensten van het toernooi kwamen ten goede aan de Hartstichting.