Kunstenaar Maria Koijck presenteert haar ontwerpen voor het project Science Encounters Art.
Kunstenaar Maria Koijck presenteert haar ontwerpen voor het project Science Encounters Art. Foto: Stefan Krofft/SEA

Kunst en wetenschap

Zes kunstenaars presenteerden vrijdag op het NIOZ schetsontwerpen voor de SEA ('Science Encounters Art') Tour 2019. SEA oftewel "wetenschap ontmoet kunst" brengt een ode aan de zee, door kunstwerken geïnspireerd op wetenschap op Texel te realiseren.

Doel van SEA is onder meer om via creativiteit en inspiratie nieuwsgierigheid op te wekken naar zeeonderzoek en hoe dit wordt vertaald in kunst. Kunstenaar Wim van Egmond wekt ogenschijnlijk dode natuur, met microscopische opnamen, tot leven. Marcella Kuiper abstraheert de gegevens van trektochten van kanoeten, in kaart gebracht door Allert Bijleveld, tot zwevende objecten die met elkaar een fascinerende vliegerzwerm vormen.

Kunstenaarsduo Jan van den Berg en Hannie van den Bergh en Driessens en Verstappen baseren hun werk op zand. Dit resulteert in een hoorspelwandeling langs het strand en een gezichtsherkenningsmachine voor zandkorrels. Uit vooronderzoek van Driessens en Verstappen blijkt dat juist in Texelse zandkorrels gezichten zijn te herkennen. De van oorsprong Texelse Joeri Bosma werd op de Pelagia geïnspireerd door het feit dat vervuiling van de zeeën een mondiale bedreiging is en dat dit toch zoveel mensen koud laat.

Maria Koijck laat een immens grote stormvogel achter op Fort de Schans. Ronald van der Meijs, Zoro Feigl en het duo Eric Klarenbeek en de Texelse Maartje Dros konden niet aanwezig zijn. Voor de S.E.A Tour lieten zij zich inspireren door de collectie van Kaap Skil en maken zij onder meer kunstwerken van zeesla (Ulva) (zie pagina 6).

Het moet resulteren in tien kunstwerken, vertolkingen van het spanningsveld tussen wetenschap en kunst. De werken worden op verschillende plekken getoond tijdens een tour over Texel van juni tot en met augustus 2019.