Sloop van het kleedgebouw op de ijsbaan van Den Burg. Inzet: nostalgisch beeld uit de winter van 2013, toen er voor het laatste werd geschaatst.
Sloop van het kleedgebouw op de ijsbaan van Den Burg. Inzet: nostalgisch beeld uit de winter van 2013, toen er voor het laatste werd geschaatst. Foto: Carla Schrama

Toekomst van ijsbaan Den Burg nog ongewis

Einde van een tijdperk. Met de sloop van het onderkomen van IJsclub Den Burg naast de ijsbaan wordt een hoofdstuk afgesloten. De ijsbaan gaat voorlopig niet meer open. Maar het nieuwe (interim) bestuur geeft de moed niet op.

De ijsbaan in zijn huidige staat is ter ziele. De raad heeft de "groene long" in Den Burg aangewezen als toekomstig parkeerterrein. Het terrein is onder meer nodig ter vervanging van parkeerplekken in het centrum, waarvan het de bedoeling is dat het "autoluw" wordt. Hoe dit parkeerterrein er precies uit gaat zien is niet bekend. Er zijn wel tekeningen rondgegaan en in maart van dit jaar toonde Carla Schrama de raadscommissie schetsen van hoe de aan te leggen parkeerplaats volgens haar met vrij eenvoudige aanpassingen ook een goede ijsbaan worden. Maar sindsdien is het stil geworden.

Onduidelijk is bijvoorbeeld in hoeverre het parkeerterrein in de winter als ijsbaan kan worden gebruikt. Of liever nog: dat het terrein voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. "Denk aan het houden van evenementen, skeeleren, voetbal en/of gebruik door de scholen", vertelt André van den Berg, de voorzitter van het nieuwe (interim) bestuur van de ijsclub. Vorig jaar hield het Bluesfestival er het jubileumfeest, maar dit jaar ging het geplande muziekevenement "Op de ijsbaan" niet door.

3-0 achter

Bij het beoogde multifunctionele gebruik staan alle opties open. Van den Berg: "Mountainbiken hadden wij niet direct aan gedacht, maar je ziet afgelopen weekend in Oosterend hoe leuk dat kan zijn. Het is jammer dat er op de ijsbaan van Den Burg in het verleden nooit vernieuwing heeft plaatsgevonden. We hebben het allemaal laten gebeuren, nu staan we 3-0 achter. Maar we zijn gelukkig wel in gesprek met het gemeentebestuur over de toekomstmogelijkheden. Mochten er op die plek nieuwe ontwikkelingen komen, dan zitten wij aan tafel. We realiseren ons dat het best lastig zal zijn om iets op de ijsbaan te realiseren, aan de andere kant hoort de ijsbaan bij de geschiedenis van Den Burg. Dat kun je niet zomaar aan de kant schuiven, daarvoor is het te belangrijk voor de inwoners van Den Burg. Het dorp beschikt nu over weinig openbare ruimte die multifunctioneel te gebruiken is. Daarvoor zijn wel allerlei mogelijkheden, aan de overkant zijn daar mooie voorbeelden van." Maar voor de korte termijn is de realiteit dat de kleedruimte is ontmanteld. Op initiatief en door de gemeente, die de plek nodig heeft voor opslag van bouwmateriaal voor de sporthal en de nieuwe school.

Plan is al oud

Over de aanleg van een parkeerterrein op de ijsbaan wordt al lang gesproken. In oktober 1993 lanceerde Ondernemersvereniging Den Burg al het plan om de ijsbaan te verharden en in de zomer in gebruik te nemen als parkeerplaats. Maar ook toen was het idee niet nieuw. Gerard Bakker ("de goudsmid") lanceerde een jaar of tien daarvoor al een soortgelijk idee om de groeiende parkeerdrukte het hoofd te bieden. Maar op de Thijsseschool "gruwelden" ze van het idee dat leerlingen niet meer zouden kunnen slagballen of andere spelen konden doen op het grasveld pal naast de school. Ook nadien bleef het een discussiepunt, uiteindelijk ging ook de politiek "om".