Anderhalf miljoen

De extra €1,5 miljoen die minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Waddeneilanden heeft toegezegd, wordt nog dit jaar overgemaakt.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laten weten. Het gaat om een tegemoetkoming voor de bevolking als compensatie voor een stijging van de tarieven van de veerdiensten door de invoering van de BTW-plicht voor de Waddenveren. Bestuurders van de eilanden gaan volgens het ministerie op korte termijn eerst om tafel om over de verdeling van de anderhalf miljoen te praten. "Daar is nu nog niets over bekend. De tegemoetkoming zal na bovenstaand overleg dit jaar nog worden uitgekeerd aan de eilanden."

De Waddenveren kennen nu nog een zogeheten BTW-nultarief, maar dat moet het Rijk loslaten van de Europese Commissie. De veerdiensten moeten daardoor vanaf 2019 meer BTW afdragen. TESO liet eerder dat de tarieven in 2019 omlaag hadden gekund als gevolg van een verlaging van de brandstofkosten van de Texelstroom, maar ze dienen nu gelijk te blijven om jaarlijks circa een half miljoen euro aan extra btw te kunnen afdragen aan de overheid. TESO schat het rechtstreeks financieel nadeel voor de Texelse bevolking op jaarlijks tussen de €125.000,- en €160.000,- als gevolg van het vervallen van het BTW-nultarief.