De aangevallen schapen van Piet Kooiman. Geen leuk gezicht, wel de realiteit.
De aangevallen schapen van Piet Kooiman. Geen leuk gezicht, wel de realiteit. Foto: Piet Kooiman

Gemiddeld tientallen keren per jaar hond tussen de schapen

Het gebeurt - ondanks alle waarschuwende woorden - toch nog enkele tientallen keren per jaar dat er op Texel een hond tussen de schapen komt.

Dat laat dierenarts David Tijssen van Dierenartsenpraktijk Texel weten naar aanleiding van de hond die afgelopen week tussen de schapen van Piet Kooiman terecht kwamen. Twee schapen verdronken, nadat ze in een kolk waren gesprongen om aan de hond te ontkomen. Een ander schaap overleefde, maar werd wel door de hond gevat.

Volgens de dierenarts zijn de gevolgen gemiddeld vijf keer per jaar ernstig als er een hond tussen de schapen is gekomen. "Bij de andere keren loopt het over het algemeen redelijk goed af, maar is het vaak op het randje. Dit zijn echter dingen die te vaak gebeuren."

Het algemeen devies is honden aan de lijn te houden in de buurt van schapen of zeer goed onder appèl te hebben. Kooiman benadrukte het van het week nog een keer en dat het wordt ook door Tijssen onderschreven. Het kan bij elke hond gebeuren (ook als ze onder appèl staan) dat er een spreekwoordelijke waas voor de ogen ontstaat zodra er schapen in beeld zijn. "Het begint vaak met lekker rennen, maar op een gegeven moment gaat het van kwaad tot erger en begint een hond met het bijten van schapen." Een hond die tussen de schapen aan het rennen slaat, is meestal niet meer bevattelijk voor wat de baas ook roept.

Voor de schapen beginnen de problemen al bij het rennen. Tijssen: "Ze raken oververhit door het rennen en kunnen vervolgens hun warmte niet kwijt wat niet goed voor hen is." Het leidt tot stress en veranderingen in de bloedcirculatie met verhoogde kans op hartproblemen. Het komt ook voor dat schapen in een sloot of kolk springen om aan de hond te ontkomen met verdrinking als gevolg. De schapen kunnen ook (ernstige) bijtwonden oplopen.

De schapen van Kooiman stonden aan het Lage Kruuskewegje in het Hogeberggebied nabij de wielerbaan van Den Burg. Volgens getuigen die zich inmiddels gemeld hebben, ging het om twee honden: een zwarte en een bruine met een platte kop. Kooiman hoopt dat de eigenaar zich alsnog meldt. Hij zit vooralsnog met de schade: zijn schapen waren net gedekt en het is nog de vraag wat de gevolgen voor later zijn. Kooiman werd dinsdagochtend gewaarschuwd door de dierenarts, nadat een voorbijganger had gezien dat er iets bij de schapen aan de hand was en dat bij de dierenarts had gemeld.