Sander Witte, Pascal Veenstra, Otto Goënga, Frans Coevert, Geeske Zijm en Jan Joop Moerbeek van de organisatie van de 4-uurs cross van de MAB.
Sander Witte, Pascal Veenstra, Otto Goënga, Frans Coevert, Geeske Zijm en Jan Joop Moerbeek van de organisatie van de 4-uurs cross van de MAB. Foto: Gerard Timmerman

350 motoren op 20ste Gerrit Zijm 4uurs cross

Zo'n 350 motoren verschijnen zondag aan de start van de Gerrit Zijm 4-uurs cross Texel op en rond het MAB-terrein in Eierland. De twintigste editie van deze estafetterace belooft een bezondere te worden. Het parcours is verdubbeld tot liefst 6,5 km.

De cross, vernoemd naar de in 1997 overleden wedstrijdleider van de MAB, is een begrip in de Nederlandse motorcrosswereld. Van verre komen coureurs en hun monteurs naar het eiland om onderdeel te zijn van dit spektakel. "Dit is ook echt uniek. Je hebt in het land wel meer enduro wedstrijden over langere afstanden, maar daar zitten altijd wel stukken weg tussen. Hier rijden ze over een gesloten circuit, uitsluitend onverhard. Dat kom je nergens tegen", vertelt Frans Coevert van de MAB. Met andere vrijwilligers is hij er in geslaagd een afwisselend parcours uit te zetten. Vanaf de start op de crossbaan rijden de crossers een driehoek over de landingsplaats van parachutisten op het vliegveld en via-via over braakliggend boerenland van de families De Lugt en Langeveld. Om van het ene op het andere perceel te komen maken ze twee keer de oversteek over de Hoofdweg. "Dit is Texel op zijn best", doelt Coevert op de medewerking van boeren, buurtbewoners en 36 vrijwilligers. "We zijn blij met deze goede samenwerking. Blij zijn we ook met het rijdend matriaal (kraan, shovel, trekker, kilver en vijf Gators 4x4), beschikbaar gesteld door Texelse bedrijven. Alle deelnemers krijgen een shirt, gesponsord door 30 Texelse en overkantse bedrijven."

De race is een uithoudingsproef voor de crossers. Ze rijden in teams van drie, waarbij de coureurs elkaar als bij een estafette afwisselen. Waar eerder rond de vijftig teams deelnamen, zijn dat er de laatste jaren liefst zeventig. "Ook de betere rijders, onder meer uit Brabant en omstreken, komen naar Texel." Ook Texelaars zelf, bij elkaar rijden ze met circa tien teams. Onder wie Ronald Zijm, de Texelse crosser die al vanaf zijn zesde op de motor zit en bijzonder succesvol was. Ook Texelaars in de jeugdklasse, zondagmorgen van 10:30 tot 12:30 uur. Voor de jongste jeugd is er de 50 cc klasse, op een baan van 1300 meter. Op de andere (ingekorte) baan van twee kilometer rijdt de jeugd op motoren van 65 tot 85 cc.

De 4-uurs cross, waarin motoren vanaf 125 cc de strijd aanbinden, is van 13:00 tot 17:00 uur. Met wellicht als meest indrukwekkende onderdeel de voorstelronde bij aanvang. Voorafgegaan door de terreinwagen van Sandor Mantje (kleine foto) rijden alle 240 motoren die meedoen aan de estafette in optocht een ronde over het parcours. "Een kippenvelmomentje."

Spectaculair onderdeel is het trotseren van de sloot. Coureurs die geen nat pak willen halen, kunnen er omheen, maar wel ten koste van de nodige seconden. Velen passen voor deze omrit, al was het maar om gezichtsverlies te voorkomen.

De estafetterace kan het best worden bekeken vanaf de dijk rond de autocrossbaan. Omdat de Hoofdweg ter hoogte van het circuit tijdens de cross wordt afgesloten, wordt het verkeer omgeleid via de Muy-, de Post- en de Slufterweg. De toegang is gratis.

Start van de negentiende Gerrit Zijm 4-uurs Cross.