Vlnr: Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) neemt kennis van de uitvinding van Eric Klarenbeek en Maartje Dros.
Vlnr: Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) neemt kennis van de uitvinding van Eric Klarenbeek en Maartje Dros. Foto: Boudewijn Bollmann

Prijs voor Maartje Dros 3D printen met algen

Eric Klarenbeek en Maartje Dros (1980, Oosterend) van Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA hebben de New Material Award ontvangen voor het project Algae Lab Luma. Het toont hoe je uit zeewier filamenten (draad) kunt maken voor 3Dprinten .

De New Material Award die zaterdag werd uitgereikt stimuleert de ontwikkeling van duurzame materialen en projecten die zowel in het ontwerp als bij de productie slimme oplossingen bieden voor grondstof-, energie- en hergebruik.

Maartje Dros: "Onze studio bevindt zich nu in Zaandam. We zijn voor het project Algae Lab een half jaar met het gezin naar Arles verhuisd. Eric en ik hebben beide aan de Design Academy gestudeerd, waar we nu een Biolab aan het oprichten zijn, waar toekomstige ontwerpers in aanraking komen met, opgeleid worden en kennis genereren van nieuwe bio materialen en het werken met processen plus ook opzoek gaan naar nieuwe netwerken en zich verbinden aan experts uit het veld."

Vervanger voor olie

De jury is onder de indruk van "de onvoorwaardelijke inzet om met algen duurzaam nieuw materiaal te ontwikkelen, onder andere als vervanging voor olie. De dimensie en toepasbaarheid van de mogelijke resultaten van hun onderzoek zijn immens, en worden alleen maar vergroot door het internationale netwerk waarbinnen zij hun onderzoek doen."

"Aangezien de productie in de zee plaatsvindt doet de productie van algen geen beroep op landbouwgrond, wat een grootschalige aanpak mogelijk maakt. Naast het ontwikkelen van het bioplastic, zien Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA een decentraal productiemodel voor zich waar elk huishouden of elke wijk een aantal 3D printers heeft die met het nieuwe materiaal producten kunnen printen, waardoor de uitstoot door transport drastisch wordt verminderd, opslag niet meer nodig is en er ruimte ontstaat op de internationale wegen." De jury adviseert industriële partners nog nadrukkelijker te verbinden, waardoor hun avontuurlijke droom realiteit kan worden.

De objecten en materiaalstudies van winnaars en genomineerden zijn tot en met 28 oktober te zien tijdens Dutch Design Week 2018. Daarna is het werk te zien in Hôtel Droog in Amsterdam.

Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA, Algae Lab LUMA ontvangt een geldprijs van € 15.000,-.

TexelLabs Award

Het is niet voor het eerst dat ze in de prijzen vallen. Hun idee voor een kar met zonnepanelen met een 3D-printer waarin zwerfafval van het strand als grondstof wordt gebruikt werd in 2015 bij de uitreiking van de TexLabs Award uitgeroepen tot beste idee van Texel.

Zwerfafval

Hun zogeheten pokkenkar' met 3D-printer kon worden ingezet om waar dan ook op het eiland voor toeristen souvenirs te printen van zwerfafval dat van het strand is gejut. Als voorbeeld hadden ze plastic broches meegenomen. Die waren geprint in de 3D-printer met een grondstof van pluis van visnetten. Klarenbeek vertelde toen al dat het ook mogelijk is om van zeewier een grondstof te maken waarmee de 3D-printer wat nieuws print.

Science at Sea

Afgelopen vrijdag is de aftrap gegevens voor het project SEA (Science Encounters Art) op Texel, waar Klarenbeek en Dros als ontwerpers aan meewerken. Maartje: "Voor dit project gaan we samenwerken met het NIOZ en onderzoeken wat we met hun Ulva (zeewier) kunnen doen." De uitkomst is komende zomer te zien bij Kaap Skil.