Bij werkzaamhaden op De Bol kwamen oesters en andere oude schelpen weer boven.
Bij werkzaamhaden op De Bol kwamen oesters en andere oude schelpen weer boven. Foto: Natuurmonumenten

Oude wadbodem terug op De Bol

Het herstel van het oude cultuurlandschap bij Drijvers Vogelweid de Bol dat onlangs werd afgerond heeft een bijzondere bijvangst opgeleverd. Mosselen, strandgapers, kokkels en oesters die lange tijd diep onder de grasmat lagen, zijn weer tevoorschijn gekomen.

Het natuurreservaat pal naast de molen van Het Noorden is vanuit cultureel én ecologisch oogpunt heel bijzonder, meldt beheerder Natuurmonumenten. "Een uitzonderlijke geschiedenis waar natuur en cultuur met elkaar in gesprek zijn. In een 'korte' periode van 150 jaar is het gebied drie fasen doorgegaan: van Waddenzee en platte oesterbank naar intensief landbouw gebruik, om vervolgens weer terug te worden gevormd naar het 'originele' cultuurlandschap met greppels, bolle akkertjes en kreken van vlak na de inpoldering. Om dienst te doen als weidevogel-walhalla en schatkamer van bijzondere en kleurrijke bloemen."

"Bij drooglegging van de laatste open verbinding met de Waddenzee, is polder Het Noorden ontstaan. De voormalige platte oesterbank die op deze plek lag, moet even ruig begroeid en vol leven zijn geweest als De Schorren en De Slufter nu. Helemaal aan de oostkant van deze polder ligt een bol stukje grond. Door de aankoop van 'De Bol' door Jan Drijver, tachtig jaar geleden, zijn de zeearmen altijd zichtbaar gebleven in het landschap. De bolling is ontstaan toen het zeewater hier nog stroomde.

Juist deze bolling maakt dit een prachtig gebied. De geleidelijke overgang van nat naar droog maakt dat hier, op een relatief klein stuk, een enorm kleurig boeket van zeldzame bloemen staat. De bloemrijke weides, vloeiende overgang van nat naar droog en de Waddenzee op een vleugelslag afstand, maakt Drijvers Vogelweid de Bol perfect voor weidevogels als kievit, wulp, grutto en scholekster. De hoeveelheid van weerbare weidevogels in het oude deel is nog ouderwets hoog."

Nu het voormalige boerenland onder verantwoordelijkheid van de provincie en met hulp van het Waddenfond bij De Bol is gevoegd, is dit natuurgebied in omvang verdubbeld. "Hopelijk worden er hier nu ook twee keer zo veel weidevogelkuikens gezond grootgebracht."