Anders bekeken

Heel gewoon…

Een klein jongetje bij de achterdeur, hij heeft een brede lach van oor tot oor en in zijn armen een grote fles chocolademelk. "Lekkerrr", zeg ik tegen hem en lach terug. Zijn zusje heeft een fles slagroom en zijn moeder een heerlijke kwarktaart.

Ik bedank ze op mijn plaats natuurlijk en maak plaats in de koelkast. Chocolade is een 'guilty pleasure' van Jozien. In de kast in de kamer ligt vaak een donkere pure reep of van die voortreffelijke pure bonbons met een notenvulling erin. De kinderen hadden vroeger ook een guilty pleasure; zodra ze Oma zagen leken ze zin te hebben in M&M's; u kent ze vast wel de gekleurde snoepjes die zelf ook kunnen praten. Gekleurde snoepjes, de jeugd van tegenwoordig smikkelt ervan in alle soorten en maten.

En niet alleen de jeugd is verslaafd aan dit snoepgoed. Nee, de cardioloog werkzaam in Amsterdam vertelt dat waar in 2000 ongeveer één patiënt met een hartinfarct door drugsgebruik werd binnengebracht, daar nu wekelijks sprake van is. Op de Spoedeisende Hulp is het dagelijkse kost.

Wij stonden in de gang van Opa en Oma Wonder om een schuimblok of zwart op wit poeder. Nu is er sprake van één op de vier hartinfarcten bij patiënten tussen de 18 en 45 jaar door cocaïnegebruik. De Winkel van Sinkel is tegenwoordig in Starkenburgh, een rij voor de bewuste deur deed vermoeden dat het hier om meer ging dan pillen om te poepen. Een Helders - Texels drugsnetwerk in coke en pillen. Een 22-jarige man wil de jeugd graag trakteren op de wondermiddelen.

MDMA is nu de stof; het schuimblok om te hebben als snoepgoed. Het zit in de XTC-tabletjes en wordt als normaal beschouwd om in te nemen bij het uitgaan. In de hersenen geeft het een effect dat na vier uur wegebt en een dip geeft. Als we een avond aan sport doen is de gekleurde pil niet nodig. Als we een flinke wandeling maken met de hond in de zon hebben we hetzelfde effect. Als we flink stoeien onder de lakens, als we lachen, ja zelfs door het geven van borstvoeding wordt dit 'feel good' hormoon verhoogd. Ik vraag me hardop af of de jeugd dit niet ervaart of juist de grenzen gewoon graag wil verleggen, op zoek naar het ultieme.

"Blijkbaar heeft de jeugd aan het gewone niet genoeg", zegt manlief als hij smikkelt aan een boterham met een dikke laag pure hagelslag. Nee, een Amsterdams Dance Event met Pauw is misschien niet voor ons weggelegd. Ik pak de fles chocolademelk en warm twee heerlijke bekers…..Gewoon geluk, gelukkig gewoon…

Jozien