Afbeelding
Foto:

Unieke auto's

We hadden ons al "rijk" gerekend, het Texelvignet na de toeristenbelasting als nieuwe melkkoe. Met 400.000 "unieke" vreemde auto's op het eiland die zo'n Texelvignet aanschaffen, bij de invoering werden de potentiële opbrengsten geraamd op €6 miljoen. Terwijl de totale inkomsten vorig jaar "slechts" €2,85 miljoen waren. "Je moet je afvragen waar dat grote verschil vandaan komt", zei Michel Gregoire van TOP enkele weken geleden in deze krant.

Dus probeer je als journalist een antwoord te vinden op die vraag. Is het vignet voor de toerist niet aantrekkelijk genoeg om aan te schaffen? Lijkt me niet, voor die paar tientjes een jaar lang gratis parkeren, daar lachen die Randstedelingen zich rot om. Het is nog makkelijk ook. Schort het aan een goede communicatie over het vignet? Ik begrijp dat veel logiesverstrekkers het onder de aandacht van hun gasten brengen, TESO doet dat, de VVV, je zou haast zeggen wie niet. Het zou toch bekend moeten zijn. Nog steeds geen antwoord op de vraag hoe het kan dat slechts veertig procent van die 400.000 automobilisten het vignet koopt en de rest kennelijk zwoegt met automaten en graag parkeergeld in de automaat gooit.

Hamvraag is natuurlijk: hoe krijgen we ook die 60 procent zover dat ze dat parkeervignet kopen en dat we een gezonde gemeentebegroting hebben, de OSG uit de financiële zorgen is en er voldoende geld is voor de overname van fietspaden van SBB. Op de pagina van TOP zag ik de suggestie voorbij komen om in Den Helder van elke vreemde auto éénmalig een parkeerbijdrage te innen. Een trechter waaruit geen ontsnappen mogelijk is. Maar TESO staat er niet om te springen om poortwachter te zijn. Directeur Cees de Waal zegt daar elders in deze krant goede argumenten voor te hebben, namelijk dat er geen tijd voor is.

Dan toch is daar dan het antwoord op de vraag van Gregoire waar dat grote verschil vandaan komt. Namelijk, afgaande op de telling van Cees de Waal, er zijn geen 400.000 unieke vreemde auto's, maar 200.000. Maar zelfs dat zijn er volgens menig Texelaar veel te veel.

Gerard Timmerman