Grond Waalenburg

Er is discussie over de kwaliteit van de grond in Waalenburg. Dat diplomatieke antwoord gaf burgemeester Michiel Uitdehaag woensdag op vragen van raadslid Veronne Koot (Texels Belang) over de grond die in Waalenburg wordt verzet.

De burgemeester zei bewust met meel in de mond te praten, omdat het allemaal nogal gevoelig ligt. Het verhaal doet de ronde dat er teveel 'spier' in plaats van bruikbare klei zou bovenkomen. Volgens de provincie is de grond (afkomstig uit de randsloot die gegraven wordt) te nat om vervoerd te kunnen worden.

Uitdehaag verzekerde dat er in ieder geval geen grammetje grond van het eiland afgaat. Volgens Koot zit daar ook niet zo zeer haar zorg. Volgens haar moet ervoor gewaakt worden dat er niet buiten Waalenburg bulten grond gaan ontstaan die vervolgens nog jarenlang blijven liggen. De burgemeester verzekerde dat dat niet de bedoeling is. Binnen de stuurgroep van Waalenburg had hij de grond ook al ter sprake gebracht.

Er wordt in Waalenburg in totaal een kleine 400.000 kubieke meter grond verzet. Het merendeel gaat het gebied uit, dan zijn meer dan 17.000 vrachtauto's. Bedoeling is dat 60.000 kuub naar de dijkverzwaring gaat, 35.000 kuub naar het gronddepot aan de Rozendijk en 115.000 kuub voor het ophogen van landbouwpercelen elders op het eiland.