Geld Mobiliteitsfonds weer als noodverband

Het uitgangspunt om de meeropbrengst uit het parkeervignet in het Mobiliteitsfonds te storten en het geld te besteden aan mobiliteit, verkeer en bereikbaarheid van het eiland staat op losse schroeven. Naar nu blijkt mag de gemeente uit dit fonds namelijk geen structurele bedragen aan infrastructuur besteden.

Wethouder van Financiën Hennie Huisman benut deze kennis om de meeropbrengst van €820.000,- uit het parkeervignet (ten opzichte van de oude parkeerheffing) van dit jaar niet in het Mobiliteitsfonds te storten, maar stelt de raad voor het in te zetten om het tekort op de gemeentebegroting weg te werken. Ander noodverband is onder meer het schrappen van de prijscompensatie bij opdrachten aan derden (8,7 ton). Daarmee wordt de begroting voor 2019 sluitend, maar worden moeilijke keuzes wel naar de toekomst doorgeschoven.

Geld voor het Mobiliteitsfonds zal niet "blind" worden ingezet. Huisman "We komen onze afspraak na. Het geld komt wel ten goede aan de mobiliteit en wordt besteed conform het doel van het Actieplan Mobiliteit Texel (zoals wegen en parkeervoorzieningen). Dat zullen we ook duidelijk in de begroting omschrijven."

De kwestie ligt gevoelig, eerder besloot de raad namelijk geld dat eigenlijk in het Mobiliteitsfonds zou worden gestort, in te zetten tegen het begrotingstekort. Toen was dat geld niet geoormerkt voor mobiliteit, nu dus wel. Opmerkelijk is dat nu pas blijkt dat alleen incidentele (eenmalige) uitgaven uit het Mobiliteitsfonds mogen worden gedaan en geen structurele (meerjarige). Dat sluit bijvoorbeeld investeringen in wegen, fietspaden en parkeerplaatsen, die over tientallen jaren worden afgeschreven, uit. Dit blijkt namelijk strijdig met het Besluit Begroting en Verantwoording waar de gemeente aan moet voldoen. Huisman werd er onlangs over geïnformeerd. Maar achter de schermen was de strijdigheid volgens haar al eerder bekend. Waarom deze informatie niet bij college en raad is terecht gekomen liet Huisman in het midden.

Ondernemersorganisatie TOP, in het verleden fel gekant tegen het geld voor het Mobiliteitsfonds in te zetten tegen het begrotingstekort, reageert nu vooralsnog niet afwijzend. Michel Gregoire: "We moeten nagaan of wat de wethouder zegt klopt. Maar het belangrijkste waar het TOP om gaat is dat de afgesproken meeropbrengst uit het vignet daadwerkelijk wordt gebruikt voor mobiliteit. Als het fonds een probleem is, dan via een andere weg, mits dat zorgvuldig en transparant gebeurt. Van de zeven ton die in het verleden aan het Mobliteitsfonds is onttrokken vinden we dat die terug moet."

De gemeente investeert komend jaar in totaal €2,2 miljoen in wegenonderhoud en andere voorzieningen. In de begroting zal de €8,2 ton voor mobiliteit duidelijk worden omschreven. Wat er met de €1,16 miljoen gaat gebeuren die al in het Mobiliteitsfonds zit, is niet duidelijk. Zeker is wel dat het alleen investeringen zal betreffen waarvoor een eenmalige uitgave volstaat. Te denken valt aan laadstations voor elektrische fietsen.