Bijna twee miljoen voor zonnepanelen

De gemeenteraad heeft €1,9 miljoen beschikbaar gesteld voor vijf projecten met zonnepanelen op het eiland om meer energie duurzaam te gaan opwekken.

Het gaat om uitbreiding van het zonnepark bij rioolwaterzuivering Everstekoog langs de Pontweg, een strook met zonnepalen boven negentien parkeerplaatsen op het parkeerterrein van het gemeentehuis langs de Emmalaan, zonnepanelen boven een rij parkeerplaatsen bij nieuwbouwwijk De Tuunen, bij de nieuwe sporthal en De Bolder. Bij elkaar moeten moeten de nieuwe panelen jaarlijks 845.000 kWh aan stroom gaan opleveren, omgerekend goed voor bijna driehonderd huishoudens. Bedoeling is dat de projecten voor 2020 zijn gerealiseerd.

De gemeente verdient de komende vijftien jaar jaarlijks €17.000,- op de investering als gevolg van de zogeheten SDE+ subsidie voor de zonnepanelen. Voor enkele van projecten is al SDE+ subsidie (van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) toegekend, voor de andere vraagt de gemeente hem nog aan. Het financieel voordeel wordt volgens het college meegenomen in de programmabegroting van de gemeente. Wat betreft beheer en onderhoud van de zonnepanelen is in het collegevoorstel een jaarlast van €118.058,- genoemd.

Volgens het college is bij het overdekken van parkeerplaatsen met zonnepanelen (bij gemeentehuis en De Tuunen) sprake van dubbel ruimtegebruik. "Het heeft als voordeel dat auto's droog en uit de zon staan. En dat er – nu of in de toekomst – een combinatie met oplaadpunten voor elektrische auto's gerealiseerd kan worden." Dat laatste is nu nog niet het geval. Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) liet weten dat het college later met een nieuw voorstel voor elektrische laadpalen op het eiland komt. "Dat wordt dan allemaal slim gecombineerd."

Volgens het college wekt Texel met behulp van de vijf zonnepaneelprojecten straks bijna 70 procent van de eigen energie duurzaam op. "Iets meer dan 25 procent wekken we nu al zelf op door de drijvende zonnepanelen op de rioolwaterzuivering en zonnepanelen op de meeste gemeentelijke daken. Door de nu voorgestelde projecten loopt dit op naar bijna 70 procent van de energie die we verbruiken. Daarmee geven wij als gemeentelijke organisatie het goede voorbeeld voor heel Texel op weg naar zelfvoorzienend en duurzaam in 2020."