De pui in het oude postkantoor waar de ijscorner zou komen en waardoor het terras moest verdwijnen.
De pui in het oude postkantoor waar de ijscorner zou komen en waardoor het terras moest verdwijnen. Foto: Gerard Timmerman

Vergunning postkantoor ingetrokken, terras Stolk mag weer open

De soap rond het voormalige postkantoor en het aangrenzende terras van eetcafé Parkstraat heeft een nieuwe wending genomen. De gemeente heeft de omgevingsvergunning voor het oude postkantoor ingetrokken, Frits Langeveld mag er dus geen ijs of andere zaken meer verkopen. En de gemeente geeft de familie Stolk vergunning om het terras dat eerder dicht moest weer te mogen exploiteren.

Het is sinds de brand van de zomer in het oude postkantoor alweer een tijdje stil in het gebouw. Inmiddels is de oorzaak bekend. Langeveld, eigenaar van het gebouw (Parkstraat 5), had een vergunning om detailhandel in het gebouw te mogen drijven. Maar als snel bleek dat er sterke aanwijzingen waren dat de ijscorner in Parkstraat 5 werd gebruikt voor horeca. Het verschil tussen detailhandel en horeca komt neer op het volgende: bij detailhandel mochten in het gebouw wel ijsjes worden verkocht, maar die mochten daar niet aan tafeltjes worden geconsumeerd. Maar toen deze "aanwijzingen" bij de bespreking van een bezwaar ter sprake kwamen, was dat volgens de gemeente geen reden de vergunning te weigeren.

Maar al snel nadat de ijscorner was geopend signaleerde de gemeente dat er meerdere tafels, stoelen en banken waren geplaatst, zowel binnen als buiten. B en w: "Hierdoor was er niet langer sprake van detailhandel, maar van horeca. Hiermee ontstond er alsnog strijd met het bestemmingsplan. Tijdens de bezwarenbehandeling is de vrees niet weggenomen dat die strijdigheid zou worden beëindigd of later niet terug zou komen. Gevolg is dat de beoordeling in de bezwaarfase alsnog anders uitpakt."

Inmiddels had de gemeente de vergunning voor de familie Stolk om een terras tegenover Eetcafé Parkstraat te exploiteren ingetrokken. Dit terras bevond zich namelijk voor de nieuwe entree van de ijscorner. Ondanks bezwaren van de familie Stolk tegen de vergunning voor het oude postkantoor (onder meer met als argument dat er wél horeca werd bedreven) moest het terras dicht. Maar nu de omgevingsvergunning voor het oude postkantoor is ingetrokken, is er volgens de gemeente ook ten aanzien van dit terras een nieuwe situatie ontstaan. Dit leidt er toe dat er alsnog een nieuwe vergunning voor het terras wordt verleend.

Wanneer en of dit terras opent kon de familie Stolk gisteren niet zeggen. Duidelijk is wel dat de juridische procedure en de gedwongen sluiting van het terras dit seizoen Jolanda Stolk heel veel geld heeft gekost.