Zoutgehalte in PH

blijft onveranderd

In de landbouwpercelen achter de PH-dijk zijn tot nu toe geen grotere veranderingen in het zoutgehalte waargenomen dan voor de start van de aanleg van de zanddijk.

Dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gisteren laten weten. Volgens het hoogheemraadschap was wel op enkele plaatsen bijsturing van de werkzaamheden nodig om de kwel onder de dijk te blijven beheersen. Zo stopte aannemer Jan De Nul tijdelijk met het opspuiten van zand boven de hoogwaterlijn bij Ceres, nadat 'zand-meevoerende wel' in het talud van de dijksloot was opgetreden. Deze werd als tegendruk met zandzakken bedekt.

Jan De Nul is inmiddels gestart met het aanplanten van helmgras in het nieuwe duingebied van de PH-zanddijk. De helm wordt handmatig aangebracht over een oppervlakte van 225.000 vierkante meter. Het moet ervoor zorgen dat het nieuwe duingebied een meer natuurlijke uitstraling krijgt en dat de zandverstuiving wordt beperkt.

Volgens het hoogheemraadschap komen op heel Texel bij harde wind stofwolken voor. "Dit stof kan afkomstig zijn van de Prins Hendrik Zanddijk, van gronddepots, van braakliggende agrarische percelen en zelfs van het bekende Saharazand. De zeer fijne deeltjes zijn zo licht, dat ze over grote afstand kunnen worden meegenomen door de wind en als een wolk in de lucht blijven hangen."

Hollands Noorderkwartier verwacht dat voor de kerst al het zand (voor de zanddijk en het bijbehoren nieuwe natuurgebied) gesuppleerd is. "Na de kerst worden de duinen en het strand verder in model gebracht en vindt de aansluiting van de verlengde uitstroomconstructie van het Prins Hendrikgemaal plaats."

In het voorjaar an 2019 wordt gestart met de aanleg van het wandel- en fietspad door en langs het nieuwe gebied. In de tweede helft van 2019 wordt het werk opgeleverd. "Daarna blijft Jan De Nul nog vijf jaar het onderhoud uitvoeren. Na die periode is het hoogheemraadschap verantwoordelijk voor het beheer van de waterkering."

Het hoogheemraadschap wijst erop dat mensen die overlast ervaren of opmerkingen dan wel vragen hebben, contact op kunnen nemen met Jan De Nul. Dat kan via tel 06-3025 0952 of omgevingPHZD@jandenul.com. De aannemer houdt elke dinsdag van 12:30 tot 13:30 uur spreekuur in de bouwkeet aan De Rede ter hoogte van het Prins Hendrikgemaal.