Raad verlengt financiering van STIFT vooralsnog voor één jaar

De gemeente verlengt het aflopend contract met toeristisch investeringsfonds STIFT vooralsnog voor één jaar.

Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond besloten. PvdA en D66 stemden tegen; zij waren voorstander van een contractverlenging van vier jaar, maar kregen hiervoor geen steun in de raad.

Remko van de Belt (PvdA) benoemde de contractverlenging van één jaar als onbetrouwbaar bestuur, omdat de gemeente in het verleden met de toeristische sector afsprak dat er een toeristisch investeringsfonds zou komen als tegenprestatie voor een forse verhoging van de toeristenbelasting.

Peter van Sijp (VVD) reageerde dat niemand zegt dat STIFT weg moet. Hij schaarde zich achter de lijn van wethouder Hennie Huisman (financiën) dat verlenging met één in plaats van vier jaar de raad de ruimte geeft in het maken van financiële keuzes voor de toekomst. Met andere woorden, het kan nog alle kanten op. Mocht het besluit vallen om te stoppen met het financieren van STIFT dan moet er volgens burgemeester Uitdehaag in maart een vooraankondiging de deur uit en moet er uiterlijk in juni 2019 duidelijkheid zijn. Mocht dat scenario werkelijkheid worden, dan is het een optie dat de gemeente de financiële afwikkeling van investeringen in projecten verder op zich neemt.

Van de Belt zei het jammer te vinden dat Texels Belang, VVD en GroenLinks een half jaar geleden tijdens de coalitiebesprekingen niet meteen iets voor STIFT hadden geregeld. "Vijftien cent erbij op de toeristenbelasting en je was klaar geweest." Over het werk dat STIFT verzet om de toeristische kwaliteit van het eiland te vergroten is bij vriend en vijand alleen maar lof te horen.