Het recreatie-appartement dat de familie Geus sinds 1976 heeft.
Het recreatie-appartement dat de familie Geus sinds 1976 heeft. Foto: Jeroen van Hattum

"Erg blij met terugvinden van deze brieven"

Een enorm gevoel van opluchting bij Peter Jan Geus na het terugvinden van twee brieven die hij in 2005 en 2006 kreeg van de gemeente. Hij kon ermee aantonen dat op het terrein van de familie Geus aan de Emmalaan in Den Burg al langere tijd een recreatieappartement is gevestigd.

Het recreatie-appartement, gebouwd in 1976, werd vorig jaar niet opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan Den Burg. De vrouw van Geus kwam daar achter bij het doornemen van het nieuwe bestemmingsplan. Geus diende bezwaar in tegen het wegbestemmen van het appartement, maar kreeg geen gelijk.

VVD en Texels Belang dienden in de raadsvergadering van 19 december 2017 - toen het nieuwe bestemmingsplan Den Burg werd vastgesteld - een amendement in om het appartement alsnog in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen, maar kregen daarvoor destijds onvoldoende steun van de andere partijen. Volgens VVD en TB, gesteund door Sterk Texel, was de gemeente al vanaf het begin op de hoogte van het appartement en er werd toeristenbelasting voor afgedragen.

De afwijzingen betekenden voor Geus een gang naar de Raad van State om bezwaar te maken. Tot zijn verrassing vond hij in februari op kantoor twee brieven terug waarin de gemeente het appartement beschrijft. In een brief van 2 mei 2005 wordt gemeld dat het appartement op Emmalaan 3b als zomerwoning in de gemeentelijke basisadministratie is geregistreerd. En in een brief van 28 juli 2006 wordt het appartement eveneens als zomerwoning omschreven.

Advocaat Maurice Frantzen stuurde de brieven meteen door naar de Raad van State in Den Haag die de bezwaren tegen het nieuwe bestemmingsplan Den Burg op 19 september behandelde. Het rechtsorgaan besloot vervolgens het beroep van Geus te heropenen en stelde dat de Texelse gemeenteraad de kans moest krijgen om alsnog op de twee opgedoken brieven te reageren. Dat gebeurde afgelopen woensdagavond, nadat de PvdA het onderwerp op de agenda had laten zetten. De raad kon zich unaniem vinden in een brief terug aan de Raad van State dat de besluitvorming op 19 december 2017 ten aanzien van het recreatie-appartement anders zou zijn geweest als de twee brieven uit 2005 en 2006 op dat moment al bekend waren geweest. Meerdere partijen hadden complimenten voor het college hoe de zaak werd afgehandeld. Volgens Cees Hoogerheide (TB) toonde het aan hoe belangrijk het is om de eigen papierwinkel op orde te hebben. Wethouder Edo Kooiman gaf aan dat Geus een vergunning voor het appartement kan aanvragen, dan zou de gemeente er verder mee aan de slag gaan.

Volgens een memo van het college moet nog wel de bouw- en brandveiligheid worden gewaarborgd, omdat het recreatieappartement - inpandig in één van de loodsen - nooit vergund is geweest. Volgens de memo is er veertig jaar geleden wel een bouwkundige schouw van het appartement geweest, maar daar wordt geen waarde aan gehecht. Volgens Geus is de brandveiligheid een paar jaar geleden nog gecontroleerd door iemand die bevoegd was namens de gemeente. Hij is blij dat de brieven er nog waren, anders was het recreatie-appartement mogelijk verloren gegaan. "Ik weet van jongs af aan niet beter dan dat het er is en dat het allemaal in orde was."

Het recreatie-appartement wordt in de praktijk veelal gebruikt door mensen die geen hoog bestedingspatroon hebben. Het is ook een paar keer ingezet voor mensen die als gevolg van brand of andere omstandigheden tijdelijk vervangende woonruimte nodig hadden.