Mardik Leopold met een dolfijnenmaag in het filmpje op de website van Het Klokhuis.
Mardik Leopold met een dolfijnenmaag in het filmpje op de website van Het Klokhuis. Foto: Het Klokhuis

Mardik Leopold genomineerd voor prijs Klokhuis

Mardik Leopold uit Oosterend is genomineerd voor de Wetenschapsprijs van het TV-programma Het Klokhuis. Leopold, onderzoeker bij Wageningen Universiteit, is genomineerd met een onderzoek naar de vraag wat dolfijnen eten.

Leopold is één van de tien genomineerden bij het TV-programma voor kinderen. Hij onderzoekt de magen van dood aangespoelde dolfijnen op resten van vissen die ze gegeten hebben. "In de kop van iedere vis zitten twee gehoorsteentjes die niet snel verteren in de maag van een dolfijn. De gehoorsteentjes zijn iedere vissoort anders van vorm, dus je kunt herkennen uit welke vissoort een bepaald gehoorsteentje afkomstig is."

Het Klokhuis kreeg in totaal zeventig inzendingen voor de Wetenschapsprijs die sinds 2016 bestaat. Het TV-programma riep de prijs in het leven om wetenschappelijk onderzoek bij kinderen onder de aandacht te brengen.

Op www.hetklokhuis.nl zijn filmpjes van de tien genomineerden te zien en kan gestemd worden op de tien onderzoeken die zij deden. Aan het winnende onderwerp wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.