Een oefenpop om beroepen in de zorg te leren.
Een oefenpop om beroepen in de zorg te leren. Foto: Omring

Omring start speciale klas voor opleidingen in zorg op Texel

Omring start in het voorjaar van 2019 met een speciale klas op Texel om nieuwe mensen op te gaan leiden voor een baan in de zorg.

De opleiding bestaat uit leren en werken in de praktijk in de Gollards en verpleeghuis Hollewal in Den Burg en in de thuiszorg. Omring op Texel biedt al langer opleidingen aan in de zorg op Texel, nieuw is dat dit nu in een speciale klas gaat gebeuren. De gehele opleiding vindt daardoor plaats op het eiland. Dat gebeurt in samenwerking met het ROC in Den Helder.

Volgens regiomanager Katrijn van der Vlerk van Omring op Texel gaat het om opleidingsplaatsen tot Verzorgende IG of MBO Verpleegkundige. Het is ook mogelijk de opleiding tot Helpende zorg en welzijn op het eiland te krijgen. "De lessen worden geclusterd in één groep gevolgd, maar ieder leert op het eigen niveau het vak van verzorgende of verpleegkundige." Streven van Omring is in het voorjaar met minimaal twaalf mensen in de nieuwe klas te kunnen beginnen. De speciale klas komt voort uit de behoefte aan arbeidskrachten in de zorg. Dat is nu al een probleem en dat wordt in de toekomst alleen maar nijpender als er niet bijtijds voldoende nieuwe mensen worden opgeleid om beroepen in de zorg uit te gaan voeren. Mensen die belangstelling hebben, krijgen van tevoren eerst een test op de computer om te bekijken op welk niveau ze het beste kunnen opstappen. Diploma's in de zorg zijn meegenomen, maar affiniteit en mogelijk al opgedane ervaring met de zorg zijn volgens Omring wel zo praktisch als mensen belangstelling hebben in de speciale klas.

"De deelnemers gaan gemiddeld één dag dan wel avond in de week naar school op Texel voor de theoretische lessen. De overige dagen wordt er gewerkt in de onregelmatige diensten in de Gollards, het verpleeghuis of in een thuiszorgteam." Dat gebeurt verspreid over blokken van een aantal maanden, zodat iedereen kennis kan maken met verschillende disciplines binnen de zorg. De deelnemers aan de klas worden begeleid door ervaren collega's uit de zorg.

De speciale klas is bedoeld voor Texelaars, maar er wordt ook rekening gehouden met deelnemers van de overkant die op Texel een opleiding komen volgen en in de zorg komen werken. Vanuit Omring wordt bekeken of voor hen tijdelijk huisvesting op het eiland kan worden geregeld. De duur van de opleidingen is afhankelijk van het niveau dat gevolgd wordt. Meer info: Erica van de Peppel, tel 363200 of erica.vandepeppel@omring.nl